PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CONFIDENȚIAL DAR LA ÎNDEMÂNA TUTUROR – VIDEO

CONFIDENȚIAL DAR LA ÎNDEMÂNA TUTUROR – VIDEO

de admin
0 vizualizări

Proiectul “Dosarul Electronic de Sanatate” nici nu s-a implemntat pe de-a-ntregul ca deja starneste controverse. Zeci de date confidentiale au intrat in sistemul informatic fara ca medicii sau pacientii sa isi dea acordul. Doctorii care utilizeaza dosarul electonic sunt acum ingrijorati ca in lipsa unor reglementari stricte oricine poate accesa in voie analizele si vor afla bolile pacientilor.
Dosare, analize, retete, bilete de trimitere si mii de hartii confidentiale pe care fiecare medic de familie le doseste in cabinete. Pentru a-i ajuta pe acestia, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a elaborat un sistem prin care accesul la aceste informatii sa fie mai usor, dosarul electronic al fiecarui pacient.
Acest sistem virtual va stoca date personale despre bolnavi si istoricul medical al acestora si vor putea fi accesate atat de medicul de familie cat si de cei din policlinci sau din spitale, totul pentru ai ajuta sa dea mai repede diagnoticul.
Peste 130.000 de dosare electronice, peste 3.000 de medici si peste 50 de spitale s-au conectat la sistemul electonic de sanatate. Lucru bun spun specialistii care se ocupa de acest program insa sunt si persoane care sunt nemultumite de faptul ca, fara stire lor, s-au trezit cu analizele puse pe internet, acestea fiind la indemana oricui.
Dosarul Electronic al Pacientului este ultimul pas in informatizarea sistemului de sanatate si completeaza reteta electronica si cardul de asigurat.
Punerea in functie a Dosarului electronic al pacientului era programata pentru prima parte a anului. De la 1 aprilie, toate informatiile completate de medicii de familie au intrat in sistem, astfel incat autoritatile sa poata demonstra ca sistemul functioneaza.
Pacientii isi vor putea verifica online propriul dosar, iar medicii vor putea vizualiza dosarul pacientului numai cu acordul acestuia, orice modificare sau accesare aparuta in orice sectiune fiind insotita de data, ora si parafa doctorului care a operat modificari sau a accesat dosarul.
Se pare ca proiectul dosarelor electonice din sanatate are o valoare de 81,74 mil. lei fara TVA, din care 81% finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Ilona Rotaru
Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe