PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ASUPRIȚI DE VREME – VIDEO

ASUPRIȚI DE VREME – VIDEO

de admin
4 vizualizări

Unde-s anotimpurile de altadata? Este o intrebare pur meteorologica pe care si-o pun cei mai multi romani. Anul acesta pare sa fie cel mai atipic din ultimul sfert de secol. Iarna blanda, debut de primavara cu ninsori si o vara cu ploi insemnate cantitativ. Va afecta asta mersul recoltelor? Cu siguranta ca da. Fermierii sunt ingrijorati ca vor pierde mare parte din productia de anul acesta tocmai din cauza conditiilor meteo nefavorabile.
Agricultura este activitatea umana cea mai dependenta de mersul normal al lucrurilor in natura. In regim de control absolut al conditiilor de mediu se poate face agricultura doar in laborator, dar in rest, omul nu poate spera decat sa influenteze conditiile de mediu, chiar si atunci cand vorbim despre productia de sera, starea vremii isi pune amprenta. Asa se face ca anul acesta multe culturi au fost distruse in totalitate. Insa, pentru cei care au reusit sa salveze o parte din plantatii, pericolul inca nu a trecut. Vremea schimbatoare ar putea afecta culturile agricole daca aceste nu vor fi stranse de pe teren, la timpul potrivit.
La acest moment, orzul si orzoaica de toamna au fost recoltate in proportie de 70%, in unele zone cultura fiind afectata de excesul de umiditate. Cu toate acestea, dupa cum sustin specialistii, de pe suprafata recoltata, productia medie este una foarte buna, aproximativ 3.300 kg/hectar. Si fermierii care au cultivat grau au inceput sa stranga roadele, in cuda conditiilor meteo neprielnice se pare ca productia de anul acesta se ridica la nivelul celei de anul trecut. Pe piata, graul se vinde cu 60-66 de bani pe kilogram.
Anul acesta se pare ca cei mai inspirati au fost fermierii care au cultivat floarea soarelui si porumb, in prezent aceste culturi dau semne ca vor aduce cei mai multi bani. Cultura de porumb s-a infiintat anul acesta pe 63.000 hectare, iar cea de floarea soarelui, pe o suprafata cu 1000 de hectare mai mare decat cea de anul trecut. Profit mare va aduce si rapita. Specialistii din agricultura sustin ca succesul avut de rapita anul trecut, producatorii incasand bani frumosi de pe urma acestor cultur, i-a detreminat pe fermieri sa insamanteze, mii de hectare, cu rapita.
Agricultorii preconizeaza pentru culturile de rapita o productie mult mai mare decat cea din 2013 cand de pe cele 1750 de hectare s-a obtinut o recolta medie de 1970 kg/hectar.Pe piata kilogramul de rapita se vinde, in prezent, cu 1,40 de lei.
In ciuda problemelor intampinat de agricultori nu se poate spune de acum cat de slab a fost anul
acesta pentru agricultura si ca preturile agricole vor exploda. Va trebui sa asteptam toamna si sa vedem cat de goale sau cat de pline vor fi hambarele.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu
Radu Constantinescu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe