PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » UN VIITOR FĂRĂ PROBLEME – VIDEO

UN VIITOR FĂRĂ PROBLEME – VIDEO

de admin
8 vizualizări

Periajul dentar si preventia cariilor continua sa fie o problema majora in Romania. In ciuda faptului ca dispunem de instrumentele necesare prevenirii cariilor dentare, afectiunea aceasta constituie, in continuare, o problema alarmanta in tarile Europei Centrale si de Est. Asta explica si faptul ca, in prezent, 40% din copii romani sunt afectati de carii conform celor mai recente rapoarte. Specialistii avertizeaza ca lipsa unei igiene dentare poate sta la baza unor probleme precum afectiuni cardiace, afectiuni respiratorii si chiar diabet.
Specialistii considera ingrijorator numarul mare de copii care au carii dentare, avand in vedere ca o igiena dentara corecta poate sa previna aceste afectiuni. Mai mult, copiii se confrunta si cu dureri cauzate de cariile dentare care le limiteaza in multe cazuri activitatile zilnice. Studiile arata ca cei mici, care au o stare de sanatate orala deficitara, sunt de pana la 12 ori mai predispusi la restrictii de activitate, lipsa de concentrare la scoala, ceea ce conduce la afectarea rezultatelor scolare si a relatiilor sociale. In Romania, procentul copiilor afectati de carie se ridica la 40%. Statisticile din Romania ar trebui sa-i puna in alerta pe parinti in ceea ce priveste sanatatea orala a copiilor. Cu un numar infim de cabinete stomatologice, si unitatile de invatamant joaca un rol important in aparitia problemelor dentare suportate de cei mici.
Daca un sfert dintre romani considera ca nu stiu cum sa previna cariile, 70% dintre persoanele din mediul rural sau din cele cu un nivel de educatie mai scazut nu merg nici macar o data pe an la dentist
Raportele arata ca afectiunile orale, precum cariile dentare si afectiunile parodontale, sunt printre cele mai importante probleme de sanatate publica raportate, afectand cea mai mare parte a copiilor de varsta scolara si a adultilor din toata lumea. Problemele care pot fi cauzate sau agravate de starea de sanatate dentara precara includ: afectiunile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul, afectiunile respiratorii, nasterea prematura si greutatea scazuta la nastere.
Pentru a atrage atentia asupra importantei preventiei cariilor inca de la varstele fragede la nivel global, experti in sanatatea orala din opt tari europene, printre care si Romania, au semnat in luna iunie declaratia regionala de constituire a Sectiunii pentru Europa Centrala si de Est a Aliantei Pentru un Viitor fara Carii. Prin aceasta alianta, se doreste convingerea publicului si a autoritatilor asupra necesitatii implementarii masurilor de preventie in afectiunile stomatologice.

Ilona Rotaru
Radu Constantinescu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe