PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » EXPLOZIA HEPATITELOR – VIDEO

EXPLOZIA HEPATITELOR – VIDEO

de admin
32 vizualizări

Cresterea alarmanta a heptatitelor pune in garda intreaga Romanie. Conform rezultatelor publicate intr-un studiu international de prevalenta si estimare a nivelului de infectare cu virusuri hepatice B si C, la nivelul anului 2013, aproape 1.700.000 de romani au hepatita B si C, dintre care putin peste un milion au hepatita B, iar circa 600.000 au hepatita C. Pentru hepatita virala A, raportul de anul trecut al Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor situa Romania pe primul loc intre statele membre ale UE ca rata a incidentei.
Desi este o boala vindecabila, Romania are printre cele mai mari rate de prevalenta si la virusul B si la virusul C de infectii cronice. 3,2% pentru hepatita C si 4,4% pentru hepatita B sunt cifre care ne incadreaza in zona medie de prevalenta, medie in lume, dar mare pentru Europa, unde cele mai multe tari au rata de prevalenta mult mai mici. Dupa ultimele calcule avem la acest moment 650.000 de oameni infectati cu virsul C in Romania si aproape 1.000.000 de pacienti infectati cu B. Dintre pacientii cunoscuti si diagnosticati cu hepatita C, aproape o patrime sunt intr-un stadiu avansat de boala. Ce este mai important este ca cei mai multi dintre acesti subiecti nu sunt constienti de boala lor, nu stiu ca o au desi pentru depistarea sa se fac doua teste banale antigenul HBs, testul de screening, pentru hepatita B si anticorpii pentru virus C, doua teste ieftine de 15 sau 20 de lei. Mai mult in prezent exista tratamente moderne care vindeca hepatita C in proportie de 90-98%. Tratamentele moderne sunt de 24, 12, 8 saptamani ca durata. Fiind din ce in ce mai performate, scurte, lipsite de toxicitate, sunt din ce in ce mai scumpe si presupun eforturi bugetare mari, insa, tratamentele acestea vindeca boala. Si daca terapiile vechi vindecau in proportie de 50% , terapiile anticipate pentru anul acesta, pentru anul urmator, au sanse de raspuns de aproape 100%.
Ideea preconceputa ca hepatita C se ia prin pahar sau prin vesela este acum anulata. Cu respectarea mijloacelor de preventie obisnuite, cu folosirea veselei spalate, nu exista practic un pericol. Trebuie o atentie sporita la obiectele imprumutate de la un pacient cu hepatita C. Un obiect taietor, o unghera, o lama de ras sau chiar o periuta de dinti poate duce la contaminare. In ceea ce priveste tinerii, medici sustin ca, potrivit studiilor in anii 2008-2010, tinerii pana in 30 de ani sunt categoria cea mai putin infectata. Persoanele care au de la 45-50 pana la 70 de ani, in momentul de fata, prezinta rate de prevalenta de 6-7 ori mai mari decat restul populatiei. Din pacate nu exista un vaccin pentru hepatita C, tot ce se poate face este numai terapia, accesul la medic si la investigatii fiind extrem de rapid. In toate spitalele judetene, romanii au acces la testele importante, la teste complementare. Daca inainte se faceau foarte multe biopsii, Casa Nationala cerand obligatoriu acest lucru, acum, aceasta procedura a fost inlocuita cu cu teste performante noninvazive. Acestea sunt din plin in Romania, in variate forme si reusesc sa evalueaze stadiul in care a ajuns boala hepatica. Deasemenea exista promisiuni ca in curand se va face o upgradare a tratamentului la nivel european si mondial.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe