PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AZILUL DE BĂTRÂNI, UN LUX – VIDEO

AZILUL DE BĂTRÂNI, UN LUX – VIDEO

de admin
955 vizualizări

Sunt condamnati la o batranete chinuita, pentru ca asteapta cu lunile un loc intr-un centru de ingrijire. Desi s-au inmultit institutiile private de asistenta, cei mai multi batrani au pensii de mizerie si nu isi permit un loc intr-un asemenea centru. Pe cele de la stat, este bataie si au prioritate cazurile grave. In plus, finantarea este limitata. Norma de hrana de exemplu nu a mai fost majorata din 2008. Batranii primesc hrana in centre in valoare de 8 lei pe zi.
In Dambovita, centre de ingrijire pentru batrani sunt in Racovita, Targoviste, Matasaru, Tartasesti, Crevedia, dar toate sunt private. Se lauda cu servicii de calitate, cazare la vila, asistenta medicala ca la carte, tot felul de terapii moderne, dar au si un pret pe masura. Un centru din Targoviste de exemplu cere 1400 de lei pentru fiecare varstnic gazduit. Pensiile multor batrani nici macar nu se apropie de o asemenea suma. In aceste conditii, pentru ei mai exista o singura solutie: caminele de stat. Din pacate, acestea sunt putine, iar oamenii asteapta cu lunile sa se elibereze un loc.
Cel mai solicitat centru in Dambovita este cel al Directiei Generale de Asistenta Sociala. La Pucioasa, sunt ingrijiti 60 de batrani, care sufera de un handicap. Elisabeta este aici de aproape 13 ani. Singuratatea a urmarit-o toata viata, iar centrul este singura ei casa, personalul medical singura ei familie.

Elisabeta se poate considera norocoasa, pentru ca a fost primita la centru. Alti batrani insa asteapta cu lunile un loc. Solicitarile sunt multe, de aceea si conditiile sunt stricte. Un sfert dintre batranii din centru sunt imobilizati la pat si cei mai multi au ramas singuri pe lume. Sunt primiti cei fara venituri, iar cei cu pensii, achita o suma modica.
In plus, o alta problema este ca finantarea este limitata. Alocatia de hrana de exemplu, nu a mai fost majorata din 2008.
Dupa ce ca locurile libere in caminele de stat pentru batrani sunt o raritate, alocatia de hrana este de sase ani, in cuantum de 8 lei, o suma insuficienta pentru o alimentatie adecvata.

Mădălina Zăbavă
Radu Constantinescu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe