PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » FĂRĂ PENSIE LA BĂTRÂNEŢE – VIDEO

FĂRĂ PENSIE LA BĂTRÂNEŢE – VIDEO

de admin
34 vizualizări

Lucreaza fara carte de munca sau strang un ban muncind prin străinante. Este situaţia a sute de mii de români care se lupta sa aiba un trai mai bun. Multi insa se gandesc doar la prezent si uita ca la batranete nu vor avea nicio sursa de venit. Numarul celor care isi platesc pe cont propriu contributia la pensie a scazut in ultimii ani. Sunt si oameni care traiesc de pe-o zi pe alta si nu au posibilitatea sa plateasca cotizatia lunara. Acestia se gandesc disperati cu ce bani vor supravietui la batranete.
Este situaţia a sute de mii de români care se lupta sa aiba un trai mai bun. Multi insa se gandesc doar la prezent si uita ca la batranete nu vor avea nicio sursa de venit. Numarul celor care isi platesc pe cont propriu contributia la pensie a scazut in ultimii ani. Sunt si oameni care traiesc de pe-o zi pe alta si nu au posibilitatea sa plateasca cotizatia lunara. Acestia se gandesc disperati cu ce bani vor supravietui la batranete.
Fie muncesc prin strainatate, fie nu au contracte de munca in tara. Acestia trebuie sa isi plateasca singuri cotizatia la pensie pentru a-si asigura traiul la batranete. Sunt multi insa care nu castiga nici cat sa isi asigure ziua de maine. La plata pensiei nici nu se mai gandesc. Mai ales ca valoarea cotizatiei minime lunare se calculeaza in functie de venitul minim pe economie, adica 31,3% din venitul lunar. Mai exact contibutia minima ar fi de circa 250 de lei pe luna. Fara un loc de munca stabil insa, putini sunt cei care isi permit sa plateasca atat la stat pentru o pensie.
Numarul de asigurati se micsoreaza de la an la an. Daca in 2011 erau inregistrate 2313 contracte active, in anii urmatori numarul acestora a scazut semnificativ la 1917 in 2012 si 1521 in 2013.
In prima jumatate a anului 2014 lucrurile au stat ceva mai bine. In judetul Dambovita, s-a inregistrat o usoara crestere a numarului de contracte incheiate cu Casa Judeteana de Pensii. Daca in ianuarie existau 1584 de contracte active, numarul lor a crescut pana la 1854 in luna mai. In luna iunie lucrurile au stat ceva mai prost. Doar 1672 de persoane s-au inregistrat la Casa de Pensii.
Veniturile incasate de Casa de Pensii se schimba si ele de la luna la luna. Asta pentru ca nu toti asiguratii au posibilitatea de a plati lunar suma datorata. Multi dintre ei muncesc in strainatate si platesc pentru mai multe luni atunci cand se intorc in tara. Altii raman fara bani si nu au alta optiune decat sa-si rezilieze contractul.

Reporter: Alina Lăcău
Imagine: Radu Constantinescu

http://youtu.be/iFwlsnL5C5E

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe