PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CARDURI DE PUS ÎN… RAMĂ – VIDEO

CARDURI DE PUS ÎN… RAMĂ – VIDEO

de Andrei Oprescu
10 vizualizări

A inceput distribuirea cardurilor de asigurat. La cest moment, reprezinta ultimul pas in informatizarea si simplificarea sistemului de sanatate, dupa reteta eclectronica si dosarul electonic, implementate si ele de curand. Din nefericire, insa, cardul de sanatatea v fi practic imposibil de utilozat, si asta pentru ca mediciide familie, cei din ploiclinici si chiar cei din spital nu au intrat in posesia cititoarelor de card.

Dupa fiecare consulatie realizata pacientului, medicul trebuie sa raporteze investigatiile, prin intermediul online, iar aceste investigatii ajung catre casa de asigurari de sanatate. Odata cu introducerea cadrdului national de asigurat, fiecare consultatie va fi validata cu acest document. Conform graficului de predare-primire, vor fi preluate in reteaua postala cate 600-700 de mii de carduri pe zi, in cinci transe pentru fiecare judet. In termen de 20 de zile lucratoare de la receptionarea cardurilor de sanatate, Posta Romana se obliga săadistribuie cardul de sanatate catre asigurati. Incepand cu acest sfarsit de saptamana, operatorii postali vor distribui cardul catre asiguratii cu varsta peste 18 ani. Primele carduri vor fi primite de bucuresteni, apoi va incepe distribuirea cardului concomitent in mai multe judete din tara. Procesul de distribuire va continua in luna octombrie pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asigurati pentru care au fost tiparite cardurile.

Ideea cardului este una foarte buna, insa, la acest moment nu va ajuta la absolut nimic. Cel putin in prezent si cu siguranta si pentru cateva luni bune de acum inainte, spun deopotriva pacientii si medicii. 

Pacientii vor avea de acum nevoie de card si pentru a se interna. Odata cu folosirea cardului de asigurat, romanii nu vor mai trebui sa faca dovada ca sunt asigurati cu adeverinte sau alte documente. Intre timp, cele doua sisteme vor merge in paralel pana cand va exista obligativitatea folosirii cardului national. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate recomanda ca atat pacientul cat si medicul sa foloseasca cardul de asigurat. Cardul national va face dovada calitatii de asigurat si va confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurarilor de sanatate vor fi cheltuiti mai eficient si mai transparent. Unul dintre principalele obiective ale CNAS este ca, incepand de anul viitor, toate serviciile medicale sa fie validate si decontate doar prin intermediul cardului national. Pe card vor fi inscriptionate doar datele personale. Introducerea informatiilor medicale va fi optionala.      

Ilona Rotaru

Radu Constantinescu/Eduard Găiseanu 

https://www.youtube.com/watch?v=VLK2HJLkK7Y

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe