PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DE LA SUBZISTENȚĂ LA PROFIT

DE LA SUBZISTENȚĂ LA PROFIT

de Andrei Oprescu
7 vizualizări

PNDR oferă 15.000 de euro pentru fermele de semisubzistență

Veste buna pentru fermele de semisubzistenta. Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 aduce , o noua masura, care prevede continuare platilor in vederea transformarii fermelor de semisubzistenta in ferme care produc pentru piata. De anul acesta fermierii ar urma sa primeasca 15 mii de euro. Din nefericire ofera este limitata la nivel national, de acesti bani vor beneficia doar 10.000 de gospodarii taranesti.

Confor Ministerului Agriculturii,in medie, 250 de ferme de semisubzistenta, din fiecare judet,vor intra la finantare. Una consistenta daca tinem cont de anii trecuti, cand alocarea financiara era de doar 1500 euro pe 12 luni, vreme de 5 ani. Asta inseamna doar 7500 euro pe timp de 5 ani. Acum , intr-un singur an, suma alocata fermelor de semisubzistenta este dubla.

Fondurile europene alocate fermelor de semisubzistenta au oferit o sansa reala fermierilor hotarati sa treaca de la agricultura de subzistenta , la cea profitabila. In total, din 2008, de cand s-au alocat primii bani europeni destinati sprijinirii fermelor de semisubzistenta, in Dambovita au fost declarate eligibile aproximativ 4500 de proiecte, intrate toate la finantare. Mai mult, potrivit rapoartelor Ministerului Agriculturii a fost masura cea mai populara, cu foarte multa cautare. Dovada ca in fiecare an s-au depus mai multe proiecte decat fondurile alocate. Banii au fost ceruti pentru sectoarele zootehnic si vegetal, dar si pentru ferme mixte, dar cele mai multe solicitari au fost pentru dezvoltarea fermelor zootehnice.

Pentru a putea primi sprijinul financiar, fermierul trebuie sa intocmeasca un “Plan de afaceri” pe o perioada de 5 ani. Dupa 3 ani de la acordarea sprijinului, se verifica respectarea cerintelor minime din “Planul de afaceri” depus la solicitarea sprijinului financiar. La acea data, fermierul trebuie sa demonstreze ca, fata de situatia initiala, productia agricola destinata comercializarii a crescut cu 20 la suta, iar dimensiunea fermei cu 3 unitati de dimensiune economica.

Tot atunci, beneficiarul trebuie sa prezinte documentele care atesta faptul ca a urmat un curs de pregatire profesionala, pe Masura 111, tot cu finantare europeana nerambursabila. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, se dispune sistarea sprijinului financiar pentru urmatorii doi ani, dar fara returnarea banilor deja primiti.

Ilona Rotaru

Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe