PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MUNCEȘTE, ÎN LOC SĂ ÎNVEȚE – VIDEO

MUNCEȘTE, ÎN LOC SĂ ÎNVEȚE – VIDEO

de Andrei Oprescu
25 vizualizări

Ei sunt viitorul nostru, dar prezentul este unul dtramatic pentru noi. In statistici, abandonul scolar nu atinge cifre record. Cu toate acestea, realitatea este ca multi copii nu ajung sa termine nici macar opt clase. Fara educatie, ce sanse pot avea la un viitor mai bun? Copiii de azi, devin asistatii de maine, pentru ca fara studii, nu reusesc sa isi gaseasca un loc pe piata muncii. Vinovati pentru drama prin care trec copiii sunt de multe ori, cei care le-au daruit viata, dar care le fura dreptul la un viitor. In loc sa ii trimita la scoala, ii pun la munca. Saracia nu este insa o scuza pentru acesti parinti, care le fura copiilor dreptul la educatie.

Liviu are 11 ani si este unul din copiii invizibili pentru sistemul de invatamant din Romania. Ar fi trebuit sa fie in banca, in clasa, alaturi de colegii lui. Ins chimb, l-am gasit pe strada. Alaturi de mama lui, ii ruga pe targovisteni sa ii cumpere un buchet de ghiocei. Liviu este in clasa a V-a, la scoala din Iedera, Dambovita. La cursuri, ajunge insa rar. Pentru familia lui prioritar nu este dreptul lui la educatie, ci sa aduca un ban acasa.

Liviu povesteste ca ii place la scoala. Cu toate acestea, el nu stie prea bine ce inseamna sa inveti. Are o materie preferata, engleza, dar nu stie niciun cuvant in aceasta limba. Are un profesor preferat, cel de educatie fizica, dar tocmai de la ora lui lipseste cel mai mult.

Mama lui recunoaste ca nu l-a trimis la scoala. Si nu o zi, ci patru zile, pentru ca l-a carat dupa ea prin padure, sa culeaga ghiocei, iar acum il tine pe strazi, sa vanda florile.

Saracia. Acesta este motivul invocat de aceasta mama pentru a-si cara cu ea copilul pe strazi, in loc sa il trimita la scoala. Femeia spune ca are o familie numeroasa: patru copii, opt nepoti si un sot bolnav. Asta in timp ce banii care le intra in casa sunt de aproape 350 de lei pe luna. In aceste conditii, baiatul merge rar la scoala. Mama spune ca nu are bani de rechizite, imbracaminte sau un pachetel de mancare.

Si pe langa saracie, un alt motiv pentru care baiatul absenteaza de la scoala este rusinea. El nu are hainute sau incaltaminte cum au colegii ei. La ora de educatie fizica nu participa niciodata, pentru ca nu are un trening cu care sa se imbrace.

Este constienta ca ii fura copilului ei sansa la un viitor mai bun. Daca baiatul ar fi mers la scoala, ar fi invatat carte sau o meserie, poate ar fi reusit sa se ridice din saracia lucie in care se zbate acum.

Ce viitor va avea acest copil, care in loc sa fie la scoala, alaturi de cei de varsta lui, vinde flori pe strada, ne spune chiar mama lui: un trai plin de lipsuri, o viata in saracie, fara un loc de munca stabil. Si el va trece prin aceleasi chinuri ca familia lui. Nu va avea ce sa le puna copiilor pe masa si poate ii va pune si el sa munceasca, in loc sa ii trimita la scoala.

Ce spune insa Liviu despre viitorul lui? Nu foarte multe. Stie doar ca vrea sa munceasca atunci cand o sa creasca. Din pacate insa, acesta este singurul lucru pe care l-a invatat pana la aceasta varsta: sa munceasca!

Pentru mama acestui baiat faptul ca nu il trimite la scoala, ci il tine pe strazi sa faca un ban, se numeste lupta impotriva saraciei. Pentru lege este exploatare prin munca. Situatia ramane insa fara rezolvare, atat timp cat cazul acestui baiat este invizibila pentru autoritati. Nici comunitatea, nici scoala, nici asistenta sociala nu s-au implicat in acest caz. Copilului lipseste cu zilele de la munca, iar saracia il insoteste pretutindeni. Este condamnat la o viata fara educatie, tocmai de mama lui,dar nimeni nu intervine pentru a-l ajuta sa aiba sansa la un viitor mai bun. Si din pacate, Liviu nu este singurul caz, mii de copii din tara noastra sunt condamnati sa abandoneze scoala si sa traiasca dupa o zi pe alta.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

 

 

 

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe