PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » STRADA ESTE ȘCOALA LOR… – VIDEO

STRADA ESTE ȘCOALA LOR… – VIDEO

de admin
57 vizualizări

: Locul lor ar trebui sa fie la scoala, dar ei sunt zilnic pe strada. Imbracati in zdrente, stau cu mana intinsa catre trecatori, pentru a primi un ban. Primesc o bucata de paine sau un leu, dar pierd sansa de a se ridica din saracie si mizerie, pierd sansa la un viitor mai bun. Multi copii romi devin instrumente de facut bani pentru parinti, care le fura dreptul la educatie si care ii condamna sa duca o viata mizerabila, pe strada. Copiii de astazi devin astfel cersetorii de maine.

Se spune ca unde incepe cersetoria, se pierde copilaria. Ei bine, acest micut nu a avut si nu va avea niciodata copilarie, pentru ca viata lui de cersetor a inceput inca din fasa. De cand este bebelus, mama lui, si ea o copila, il inveleste intr-o patura si il plimba in brate pe strazile Targovistei. Trecatorilor li se face mila de copil si ii da mamei un ban.

Din pacate acest caz este doar o picatura dintr-un ocean. Cete intregi de mame si copii pleaca in fiecare dimineata din cartierul Teis spre centrul Targovistei, pentru a cersi. Copiii umbla imbracati in zdrente. Vara arsi de soare, iarna tremurand din cauza gerului. Nu cunosc insa o alta viata. Cu banii pe care ii primesc de la trecatori dau fuga la magazin. Isi cumpara dulciuri si suc si impart intre ei prada. Alteori cauta prin tomberoane. Copilaria lor ar fi trebuit sa fie altfel. Sa mearga la scoala, sa invete carte si sa lupte penrtu a ajunge cineva in viata.

Dar cum pot acesti copii sa cunoasca o astfel de viata, cand sunt tarati in saracie, ignoranta si mocirla chiar de parintii lor. Tatii stau acasa, iar mamele isi iau copiii de mana si ii duc la cersit. Este cea mai buna sursa de venit pentru ei. Toti se plang ca nu au ce sa manance, de aceea isi tin copiii la cersit. Uita insa sa spuna ca primesc in fiecare zi hrana de la Cantina de Ajutor Social si ceva banuti de la stat.

Exploatarea minorilor prin cersetorie este o infractiune grava, fiind considerata o forma a traficului de persoane. Parintii care sunt prinsi ca isi obliga micutii sa cerseasca pot ajunge la inchisoare. In teorie, pentru ca in practica lucrurile stau cu totul diferit. Poate parea dur, dar fiecare dintre noi, cand oferim unui copil de pe strada un ban, sustinem de fapt analfabetismul minorilor care cersesc, acestia nefiind lasati de parinti sa mearga la scoala, fiind obligati sa „produca” bani pe strazile Targovistei, ii incurajam sa duca o viata in mizerie. Si noi le furam dreptul la educatie!

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

 

 

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe