PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ȘCOALA: ADEVĂR SAU PROVOCARE – VIDEO

ȘCOALA: ADEVĂR SAU PROVOCARE – VIDEO

de admin
40 vizualizări

Chiar daca isi doresc sa invete, nimeni nu le garanteaza dreptul la educatie! Copiii de etnie roma au un risc de sase ori mai mare decat ceilalti sa abandoneze scoala. Inceputul este frumos pentru ei. Ajung intr-o sala de clasa unde este cald, unde au banca si rechizitele lor si un dascal care sa ii asculte si sa ii indrume. Pe masura ce cresc, se indeparteaza tot mai mult de scoala. Fara sprijinul parintilor, obligati sa isi castige de mici o paine, educatia cade pe un loc mai putin important. In comunitatile rome, cea mai mare provocare pentru reprezentantii unitatilor de invatamant este ca elevii sa ajunga macar in clasa a VIII-a.

Acesti micuti sunt la prima lor experienta scolara. Sunt clasa pregatitoare de la scoala din Caragiale, o unitate de invatamant unde aproape 90% din copii sunt de etnie roma. I-am gasit la ora de educatie fizica. Dupa hainutele pe care le poarta iti dai seama ca ei provin din familii cu posibilitati reduse. Multi nu au nici macar echipament sportiv. Acesta nu este insa un obstacol sa invete sa faca miscare.

Chiar daca au niste ghete grele in loc de incaltaminte sportiva, copiii se bucura de miscare. O demonstreaza Alberto.

Copiii romi isi doresc si se straduiesc sa invete. Nu reusesc de fiecare data de la inceput, dar nu se dau batuti. Si rabdarea cadrelor didactice este mare. Dascalii stiu ca predau unor copii care au nevoie de o atentie mai mare.

Cea mai mare provocare penttru reprezentantii unitatii de invatamant este sa ii mentina pe elevi in scoala, macar pana la clasa a VIII-a. Pentru asta exista in scoala si un mediator. El are responsabilitatea de a urmari situatia fiecarui elev si de a interveni inainte ca el sa abandoneze. Mediatorul tine legatura cu parintii si incearca sa ii convinga sa isi trimita copiii la scoala. Uneori se dovedeste insa o misiune imposibila. Mama sau tatal elevului nu inteleg de ce trebuie sa il trimita la cursuri. Oricum nu au posibilitatea sa il dea la un liceu, asta daca baiatul sau fata reuseste sa termine opt clase.

In I.L. Caragiale, Dambovita, cuvantul de ordine pentru comunitatea de romi este saracia. Din 7700 de locuitori, 400 primesc ajutor social de la stat. Este un numar extrem de mare pentru o comuna, dar, dupa cum recunosc autoritatile locale, in zona nu este nici macar un loc de munca vacant.

Ceea ce putini inteleg insa, este ca fara educatie, comunitatea roma nu va scapa de saracia lucie in care traiesc. Daca nu isi tin copiii la scoala, acestia vor ramane tot analfabeti, ignorati si vor ajunge sa traiasca tot pe spinarea statului, cum fac acum parintii lor. Cat despre autoritati, acestea au doar doua solutii pentru a-i determina pe parinti sa ii trimita la scoala: raman fara alocatie de sustinere, la un numar mare de absenta, iar a doua metoda, copiii primesc la scoala corn si lapte, pentru unii prima masa importanta a zilei.

Organizatiile si asociatiile au incercat in ultimii ani sa puna pe hartie cifre, care sa arate cat de grava este situatia educationala a copiilor de etnie roma. In timp ce autoritatile nu au niciodata date concrete, studiile realizate de ONG-uri au scos la iveala statistici alarmante: peste jumatate dintre copiii romi cu varste intre 12-16 ani lipsesc sau au abandonat scoala, iar principele motive sunt de ordin economic.

Din pacate statul se bazeaza doar pe doua metode pentru a preveni abandonul scolar in randul copiilor romi, ajuns in ultimii ani un fenomen: ii lasa pe parinti fara bruma de bani sau incearca sa ii ademeneasca pe copii la scoala cu un corn si un pahar de lapte. In buletinele informative urmatoare, MDI TV va va prezenta modelul de succes promovat de asociatii, pentru a-i ajuta pe copiii romi sau din familii extrem de sarace, pentru a nu abandona scoala.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

 

 

 

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe