PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » “LEMNOCICLETA” UNICAT ÎN ROMÂNIA – VIDEO

“LEMNOCICLETA” UNICAT ÎN ROMÂNIA – VIDEO

de admin
8 vizualizări

Minutiozitate, rabdare, indemanare si un strop de imaginatie! Acestea sunt ingredientele cu ajutorul carora dintr-o simpla bucata de lemn a reusit sa creeze adevarate opera de arta.Din mainile unui mester popular din Stalpeni a iesit, dupa  4 ani de munca,  o adevarata motocicleta, doar din lemn. Pentru imbinarea   tuturor elementelor la motocicleta, Nicolae Ioana a folosit mai multe esente, iar dupa finalizarea acesteia i-a mai facut o casca din lemn si a inmatriculat-o cu AG 01. Desi a primit pana acum oferte de mii de euro, mesterul nu se poate desparti de creatia sa. Tot el a realizat statuete haioase, reprezentand politisti, preoti, muzicanti, dar si alte sculpture care intruchipeaza diferite personaje din viata satului si nu numai.

Sculptorul in lemn din Stalpeni a devenit cunoscut datorita statuetelor care infatiseaza lautari. In  ansamblul creat de mester, fiecare are instrumentul sau, bine conturati de mester, unul cantand la vioara, altul la tambal, la acordeon si au chiar si o interpreta.

El este Nicolae Ioana, mesterul argesean care ii uimeste pe toti cei care il cunosc cu sculpturile sale. Chiar daca totul a pornit de la o pasiune si dorinta de a face si altceva in timpul liber, acum mesterul abia daca se mai indura sa paraseasca atelierul. Lucreaza de dimineata de la 5 uneori pana seara. Operele sale sunt cel mai des expuse in targuri traditionale. A devenit cunoscut datorita sculpturilor cu lautari, insa creatia care a iesit din tiparele mesterilor obisnuiti este o motocicleta.  Una la dimensiuni reale, cu tot ce-i trebuie. De la rotile cu spite si motorul foarte bine realizat si realist, pana la casca de motociclist si detaliile minutioase.

Reporter: Cătălina Sandu

Imagine: Răducu Rădoi

https://www.youtube.com/watch?v=bTCWZtp44W0

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe