PRIMA PAGINĂ » Stiri » ROMÂNIA “ȘTIRBĂ” SE TRATEAZĂ LA PRIVAT

ROMÂNIA „ȘTIRBĂ” SE TRATEAZĂ LA PRIVAT

de Andrei Oprescu
7 vizualizări

Se tratează cu alcool, se îndoapă de medicamente și rămân fără dinți până în 40 de ani. Este realitatea României zilelor noastre. Iar motivul este unul cât se poate de simplu: nu sunt bani. În condițiile în care în doar cinci ani numărul cabinetelor stomatologice de stat din România a scăzut de la 2.300 la doar 31 de cabinete, mulți dintre conaționalii noștri nu își permit să dea bani pentru a-și salva dantura. în timp ce cabinetele de stat dispar, cele private apar ca ciupercile după ploaie și fac profit cu dinți în rate.

Potrivit unui material realizat de wall-street.ro, în 2010 aproape fiecare județ din țară avea zeci de cabinete stomatologice publice unde puteau să se trateze gratuit cei care contribuie la bugetul public pentru sănătate. La cinci ani distanță, în 2015, datele INS arătau că multe județe mai au doar un cabinet sau două. În Regiunea Sud-Muntenia situația este dezastruoasă. În cele mai multe județe exista în 2015 doar câte un cabinet stomatologic de stat, iar scăderea în doar cinci ani era dramatică. De la 85 sau 100 de cabinete la unul sau niciunul.

Cu toate acestea, apreciază specialiștii, piața serviciilor stomatologice din România la finalul lui 2016 a ajuns la aproape un miliard de lei și un profit de peste 179 milioane lei, conform unui studiu Creditinfo Romania. Așadar românii nu au încotro și trebuie să meargă la privat. Din cauza nivelul de trai scăzut în goana după profit și aceste cabinete fac mai nou oferte și pun dinții în rate. Cu toate acestea, în continuare 80% din populație are probleme dentare și pentru că suntem codași la consumul de pastă de dinți, de 3 ori sub media europeană. Un român din 5 nu se spală pe dinți.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe