Mancarurile grase, carnea rosie, consumul de alcool, fumatul, obezitatea si sedentarismul sunt principalii factori care conduc la aparitia cancerului colo-rectal, o boala cu o incidenta spectaculoasa in ultimii ani. Statisticile arata ca numarul bolnavilor a crescut alarmant in ultimele doua decenii. Medicii sunt surprinsi sa constate ca boala incepe sa se manifeste cu precadere si la tinerii de 20 de ani, in conditiile in care pragul obisnuit era de 50 de ani.
Din nepasare, foarte multi bolnavi ajung la medic atunci cand este prea tarziu, in conditiile in care daca este depistat in stadiu incipient, acest tip de cancer poate fi vindecat complet.
Potrivit specialistilor, cancerul colo-rectal reprezinta o problema majora de sanatate publica. Incidenta acestuia a crescut spectaculos in ultimii 20 de ani, aproape dublandu-se, iar cei afectati sunt din ce in ce mai tinere. In prezent, in tara, dar si peste hotare, reprezinta a doua cauza de mortalitate dintre afectiunile neoplazice.
Cauza exacta care duce la aparitia acestui tip de cancer nu este cunoscuta, dar sunt implicati numerosi factori de mediu, de alimentatie si de stil de viata. Printre factorii favorizanti se regasesc si grasimile, in cantitate ridicata ,din alimentatie, carnea rosie si carnea intens procesata, consumul de alcool, fumatul, obezitatea si lipsa de miscare.
Specialisti sustin ca ar fi necesar un program national de screening in randul populatiei. Acesta ar ajuta la depistarea mai multor cazuri in stadii incipiente, situatie in care pacientii s-ar vindeca complet.
Printre factorii protectori se numara prezenta fibrelor alimentare in cantitate mare, cresterea aportului de acid folic, si calciu.
La fel de importanta este diagnosticarea in stadiu incipient si prezenta la medic la orice semn de boala. Sub nicio forma nu trebuie amanat un control amanuntit in cazul aparitiei unei simple constipatii sau a hemoroizilor. Cand vine vorba de incidenta acestei boli in randul tinerilor, medici sustin ca acest fenomen are stransa legatura cu alimentatia si cu lipsa de miscare.
Cum sa alegeti un stil de viata sanatos, dar si cum sa va satisfaceti poftele culinare moderne fara a administra organismului bombe cancerigene, aflati sambata incepand cu ora 10:30 din emisiunea Arome-n Bucatarie.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu
https://www.youtube.com/watch?v=FBwulD84BiQ