Doresc culturi frumoase, productii mari si profit pe masura. Pentru a obtine toate astea,insa, multi fermieri folosesc substante periculoase pentru sanatatea. Pamantul imbibat cu ingrasaminte sintetice ajunge sa ofere din ce in ce mai putine roade iar legumele si fructele nu mai au gustul inconfundabil al produselor romanesti. In acest sens autoritatile din sectorul agricol au incheiat o colaborare prin care se va face instruirea si certificarea in domeniul utilizarii durabile a produselor de protectie a plantelor, a tuturor agricultorilor.
Lucrul cunoscut de toata lumea ca, legumele si fructele romnesti sunt dintre cele mai gustoase, pare sa uite. Nevoiti sa lupte impotriva conditiilor meteo si a daunatorilor din aceasata primavarar, agricultorii romani au folosit o serie de ingrasaminte chimice si pesticide. De cele mai multe ori, fara sa ceara sfatul unui specialist, au aruncat in pamant si de pana la 20 de ori mai mult fertilizator decat ar fi fost nevoie, iar motivele de ingrijorare din partea autaritatilor au incept sa apara.
Pentru a reusi sa pastreze sub control modul de administrare al ingrasamintelor si pesticidelor chimice, Ministerul Agriculturii a incheiat un protocol, intre Agentia Nationala Fitosanitara si Directia de Industrie Alimentara, prin care Camerele Agricole, impreuna cu Unitatea Fitosanitară si APIA, va face instruirea si certificarea in domeniul utilizarii durabile a produselor de protectie a plantelor. Cerfificarea pentru utilizarea pesticidelor este, de fapt, una dintre conditiile pentru a primii subventii. Din nefericire, pana la eliberarea certificatelor va mai trece ceva vreme, vreme in care fermierii vor face agricultuta asa cum stiu ei.
Mai mult, agricultorii vor fi verificati in cazul in care reprezentantii Unitatii Fitosanitare descopera probleme.
Ce nu stiu multi fermieri este faptul ca nerespectarea unui plan de feritilizare duce la scaderea productivitatii si calitatii culturilor de legume.
Problema este ca nu doar gustul lor are de suferit. Legumele si fructele devin periculoase. Medicii spun ca ingrasamintele si pesticidele pot fi cancerigene, pot produce probleme pulmonare, digestive si tulburari metabolice. In prezent, fermierii nu pot fi amendati pentru ca folosesc prea multe solutii chimice decat daca cei care cumpara legumele le duc la analize si rezultatele arata ca ele contin substante chimice peste limita admisa.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu