PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PAGUBITI DE VREME

PAGUBITI DE VREME

de Mditv
48 vizualizări

Dupa ce au muncit si au investit in culturi, agricultorii sunt acum la mila autoritatilor. Grindina cazuta in urma cu cateva saptamani in orasul Racari si localitatile invecinate a distrus culturile de pe o suprafata de 3000 ha. In numai cateva minute pamantul a fost acoperit de gheata cat oul de porumbel. Rosiile, vita de vie, porumbul si chiar culturile din solarii au fost afectate de grindina cazuta la mijlocul lunii iulie. Acestia ar putea fi scutiti de taxa impozitului pe venit insa raman cu pagubele. In alta parte a judetului seceta a parjolit culturile, asa cum s-a intamplat in mutle zone din tara. Rapusi de natura, oamenii cer sprijin de la autoritati.

La mijlocul lunii iulie, o ploaie de numai 10 minute insotita de grindina cat oul de porumbel a facut ravagii in cateva localitati din Dambovita. Fenomenul i-a luat prin surprindere pe localnici care au asistat neputinciosi la dezastru. Grindina le-a distrus intreaga munca. Rosiile, vita de vie, porumbul si chiar culturile din solarii au fost afectate. Imagini apocaliptice s-au derulat minute in sir, iar dupa ce ploaia s-a oprit oamenii au inceput sa-si planga de mila.
Oamenii au cerut sprijin autoritatilor. Au fost efectuate primele estimari, iar fenomenul a lasat pagube imense agricultorilor din aceste zone.

Nu doar grindina a distrus munca taranilor, ci si seceta din aceasta vara. Oamenii se lupta cu fenomenul in fiecare zi si in lipsa ploilor folosesc sistemele de irigatii sau motopompele pentru a salva macar o parte din investitie. Nu toti au reusit insa. In localitatea Visina au fost facute deja sesizari la Directia Agricola si s-au incheiat procese verbale in privinta pagubelor create de seceta. Porumbul si floarea-soarelui au fost cele mai afectate culturi. Autoritatile pot veni in sprijinul agricultorilor afectati de calamitati fie prin scutirea de impozit pe venit, fie cu ajutorul de minimis. Anul trecut acest ajutor a fost solicitat, iar sumele au fost achitate agricultorilor in cursul acestui an.

Deocamdata sunt discutii privitoare la ajutorul de minimis la Ministerul Agriculturii pentru cei afectati de seceta. Este necesara insa o hotarare in acest sens si existenta unor fonduri.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe