PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » VIITURILE LE AMENINŢĂ CASELE

VIITURILE LE AMENINŢĂ CASELE

de Andrei Oprescu
15 vizualizări

Natura s-a dezlantuit in urma cu cateva zile, la Valea Lunga, in judetul Dambovita si a lasat in urma ei multa durere. O apa curgatoare a iesit din matca, iar viitura a distrus totul in calea ei. Apa a ajuns pana in casele localnicilor si doua cai de acces au fost distruse. Administratia locala spune ca a facut deja demersurile pentru a primi fonduri de la Guvern, in vederea refacerii drumurilor afectate si a albiei, care trebuie curatata.

În doar 10 minute de ploaie abundentă, apa curgătoare Valea lui Nat a ieşit din matcă şi a inundat toate drumurile din jurul ei, precum şi grădinile localnicilor. Deşi albia este destul de mare, unul dintre maluri s-a rupt şi implicit drumul de acces pentru maşini şi căruţe.

Femeia povesteşte că maşina fiului său a fost luată cu totul de ape.

Cea mai mare problemă este reprezentată de faptul că oamenii şi-au extins grădinile până în drum, iar lărgirea albiei ar însemna distrugerea gardurilor.

Dacă de obicei prin zonă abia curge un fir de apă, acum, debitul apei a crescut atât de mult încât a pătruns şi în locuinţele oamenilor din satul Ogrea. Pereţii, dar şi bunurile au fost distruse de ape şi de mâl.

Pe tanti Olga, în vârstă de 81 de ani, viitura a surprins-o singură în gospodărie. Bătrâna a privit neputincioasă cum apa pătrunde în toate camerele şi spune că se gândea numai la animalele din gospodărie.

Bătrâna este resemnată şi spune că nu o mai ia de la capăt. A fost luată de copiii săi şi spune că cel mai probabil va rămâne la ei câte zile mai are de trăit. Nu mai are putere să şteargă urmele furiei naturii. După ce apele s-au retras, oamenii au făcut front comun şi au scos bunurile din locuinţe, precum şi mâlul rămas. Au spălat pereţii şi pardoselile cum au putut, în speranţa că mai rămân cu un acoperiş deasupra capului. Spun că au muncit cot la cot cu ei primarul, viceprimarul şi o parte dintre consilierii locali. Acum administraţia locală aşteaptă să primească fonduri de la Guvern pentru a reface drumurile afectate şi pentru a curăţa albia apei curgătoare care a făcut ravagii în urmă cu câteva zile. Primarul spune că a făcut toate demersurile necesare, iar hârtiile sunt pe mesele guvernanţilor.

În ultima perioadă albia şi-a adâncit talvegul, iar primarul spune că utilajul din dotare ajunge doar până la 3 metri adâncime şi a solicitat sprijin de la Consiliul Judeţean în acest sens. Oamenii se tem că la următoarea ploaie torenţială, drumurile se vor rupe de tot, iar dacă Valea lui Nat mai iese din matcă le va distruge în totalitate locuinţele.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe