De miercuri, cardul de sănătate a devenit obligatoriu pentru spitalizarea continuă şi de zi, pentru servicii şi investigaţii paraclinice precum RMN-ul sau ecografia, şi pentru eliberarea medicamentelor de la farmacie. Pentru serviciile de urgenţă, nu este nevoie de card de sănătate. Totodată, nici pentru medicul de familie şi nici pentru consultaţii în policlină nu va fi încă necesar. La medicul de familie şi la policlinică, românii vor avea nevoie de card de sănătate abia din 30 septembrie, iar până atunci aceștia pot oferi în continuare consultații de la distanţă.
MIHAELA TĂNASE, PURTĂTOR DE CUVÂNT CNAS
„Această consultaţie la distanţă este acordată de medicul specialist sau medicul de familie dacă acesta consideră că poate fi acordată la distanţă. Dacă medicul consideră că pacientul trebuie să vină în cabinet pentru o consultaţie, este decizia medicului. Dacă în urma acestor consultaţii pacientul primeşte o prescripţie medicală, fie ea şi online, pacientul trebuie să valideze cu cardul primirea acestor medicamente”.
A declarat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS pentru mediafax. Reamintim că valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate emise până pe 31 decembrie 2014 a fost prelungită cu 7 ani. Aceasta, în condițiile în care cardurile ar fi expirat anul acesta. Această reglementare a venit în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri, potrivit CNAS.