După protestul reprezentanților Horeca de săptămâna trecută, miercuri, la Guvern, au avut loc discuții pe tema măsurilor care se vor lua pentru a salva această industrie. Astfel, de la 1 septembrie, spațiile închise din restaurante se vor redeschide.
DRAGOȘ PETRESCU, PREȘEDINTELE PATRONATULUI HORA
„La nivel național, este important să deschidem la data de 1 septembrie. Avem 400.000 de angajați cu slujbele în pericol. Nu se pune problema să mai așteptăm. Evident, vor fi excepții punctuale acolo unde nivelul epidemiologic nu este ținut sub control. Aceste puncte specifice vor putea evolua în cursul următoarelor luni, în funcție de statusul infectărilor. Vor fi restricții care vor proveni din distanțarea socială, respectiv noi am propus să folosim o masă, o masă să fie interzis de la a fi folosită, ceea ce va decurge o utilizare a restaurantelor la interior de maximum 50%, pentru această fază a relaxării. Purtarea măștii, condițiile de dezinfectare vor fi reguli absolut stricte„.
A precizat Dragoş Petrescu, preşedintele patronatului HORA. Cei care merg la restaurant se vor dezinfecta la intrare, vor purta masca pana ajung la masa lor, unde pot renunta la masca. Daca se deplaseaza in restaurant, inclusiv catre zona de toalete, vor trebui sa poarte masca. În prima fază, restaurantele vor funcționa fără aer condiționat. In privinta numarului de persoane de la o masa, variantele sunt de 4 sau 6. Tot de la 1 septembrie, unele instituții de cultură se vor redeschide, dar în anumite condiții.
Au fost luate în calcul trei scenarii pentru reluarea acestor activități: redeschiderea sălii la o capacitate de 100% din totalul numărului locurilor disponibile; redeschiderea sălii la o capacitate de 66% din totalul numărului locurilor disponibile și în zonele cu risc epidemiologic mare: menţinerea interdicţiilor pentru evenimentele culturale în spaţii închise şi pentru cinematografe.