PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AGRICUTORII PIERD PE MÂNA LOR – VIDEO

AGRICUTORII PIERD PE MÂNA LOR – VIDEO

de Andrei Oprescu
64 vizualizări

Cartofii de consum sunt folositi de agricultorii damboviteni pe post de samanta certificata. Asta chiar daca de multe ori risca sa compromita intreaga productie, din cauza bolilor si daunatorilor ori fiinda au fost tratati cu diferite substante si nu mai rasar din pamant. Specialistii in agricultura atrag atentia fermierilor ca risca sa inregistreze doar pierderi, daca nu folosesc samanta de calitate si mai ales daca nu cer acte de provenienta.

Cei mai multi dintre agricultorii din bazinul legumicol Lunguletu-Brezoaele- Slobozia Moara stiu ca asa-zisa samanta pe care o iau de la producatorii din Brasov, Covasna sau Harghita nu este certificata, nu primesc documente de provenienta, dar s-au obisnuit asa. Au oamenii lor de la care cumpara de ani de zile, le fac un pret mai bun si atunci devine convenabil. Insa, de acord cu aceasta metoda nu sunt specialistii in agricultura, care spun ca au afisat la primarii buletine informative cu loturile semincere din judetele respective, soiuri, denumirea producatorului si numar de telefon. Toate, pentru a-i ajuta pe agricultori sa aiba o productie buna si de calitate.

Conducerea Unitatii Fitosanitare din Targoviste vine cu exemplul concret al unui producator din bazinul legumicol, care in  primavara s-a imprumutat in banca sa cumpere samanta de cartofi de la o firma din Bucuresti. La 45 de zile de la plantare au rasarite sporadic, motiv pentru care a sesizat Ministerul Agriculturii. In urma verificarilor facute de specialisti s-a dovedit ca omul cumparase cartof de consum si nu samanta, tratat sa nu mai incolteasca.

Echipa: Corina Slămnoiu/ Răducu Rădoi

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe