PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » „Apocalipsa „ fiscala amanata – VIDEO

„Apocalipsa „ fiscala amanata – VIDEO

de Andrei Oprescu
3 vizualizări

Ar fi trebuit sa fie votat astazi, multi spun ca va insemna sfarsitul pentru firmele mici din Romania si nu ar trebui sa devina lege. Deocamdata a fost doar amanat. Este vorba de un proiect de lege ce modifica prevederile Codului fiscal sau, dupa cum a fost denumit in spatiul public, noul „impozit forfetar”.

In sedinta de Guvern din data de 18 septembrie ar fi trebuit sa figureze si un proiect de lege

ce stabileste un nou impozit pentru persoanele juridice din Romania. Nu a mai fost introdus pe ordinea de zi dar este posibil sa fie trimis catre Parlament, pentru adoptare in procedura de urgenta. Categoriile vizate de Executiv sunt urmatoarele:

„Întreţinerea şi repararea autovehiculelor”,
„Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”,
„Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”,
„ Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”,
„Alte servicii de cazare”,
„Restaurante”,
„Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”,
„Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”,
„Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”;

Practic, incepand cu 1 ianuarie 2014, noul impozit va inlocui  impozitul de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri, pentru persoanele juridice, ce se regasesc in aceste categorii, scopul fiind atragerea, la bugetul de stat, a unei sume suplimentare de doar aproximativ 11 milioane de lei, dupa estimarile Executivului. Din pacate, din dorinta de a evita evaziunea fiscala si a creste  sumele la bugetul de stat, proiectul de lege va defavoriza micii intreprinzatori, ce vor fi nevoiti sa plateasca aproape la fel ca firmele mari.

Precedentul impozit forfetar, numit impozit minim, aplicat de Guvernul Boc in anul 2009, a dus la : Impozit minim 2009 = 26.000 firme închise, 56.000 șomeri. In conditiile in care fiscalitatea  suplimentara ,impusa la momentul respectiv, era mult mai blanda decat cea propusa prin noul proiect de act normativ, unde diferentierea se face doar in functie de zona de amplasare a unei firme, chiar si pentru cele de catering.

 

Echipa: Horia Marin

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe