AŞTEAPTĂ BANII DE LA GUVERN PENTRU TOMATE, BĂLENI, DÂMBOVIŢA

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Sfioşi, unii dintre agricultorii din Băleni s-au încumetat să acceseze programul demarat de Guvern, prin care primesc 3000 de euro/an, pentru culturile de tomate. Deşi programul a fost anunţat târziu, iar data limită pentru vânzarea celor două tone de roşii, impusă de Ministerul Agriculturii, se apropia cu paşi repezi, unii dintre ţărani au riscat, dar au şi reuşit să aibă o producţie bogată. Acum, asteaptă recompensa de la Guvern.

Petrişor nu a realizat cultura de tomate pentru a accesa programul propus de Guvern. Planul a fost făcut încă de anul trecut, de când a decis să renunţe la cultivarea altor legume şi să se axeze pe roşii. Pentru agricultor planul de acasă s-a potrivit perfect cu cel din târg pentru că solarul său se încadrează  în condiţiile impuse de stat pentru acordarea sumei de 3000 de euro pentru ţăranii care produc marfă românească.

Programul care vizează tomatele a fost anunţat în luna februarie, iar producţia de roşii de 2000 de kilograme trebuia vândută până la sfârşitul lunii mai. Vremea nu a fost în favoarea agricultorilor, astfel că perioada de vânzare a tomatelor a fost prelungita de Ministerul Agriculturii.

Costurile de întreţinere a culturii de tomate sunt foarte mari. Petrişor are centrală pe lemne cu care a încălzit solarul până în luna mai, pentru ca roşiile să se dezvolte corespunzător.

Mai puţin de zece persoane din Băleni au accesat programul de sprijin pentru tomate, pentru prima parte a a nului. Cei mai mulţi au ales cultura de toamnă, pentru a fi siguri că au timp să vândă cele două tone de roşii, impuse de Guvern. Ionuţ nu a accesat programul, pentru că nu corespunde condiţiilor cerute de Ministerul Agriculturii. Nu are solar încălzit şi nici suprafaţa de o mie de metri pătraţi cultivată cu roşii. A ales soiul Zadurela, pentru că este cel mai productiv, dar roşiile sale nu sunt coapte încă.

Atât agricultorii care au vândut deja roşii din solar, cât şi cei care mai au de aşteptat până se coace producţia s-au confruntat cu diferite probleme. Fie s-au mânat de la umezeală, fie tomatele au fost afectate de un vierme, care le-a oprit din creştere.

 

Comenteaza

comentarii

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Cele mai citite

Utile

Recomandarile redactiei

Ultimele stiri