ATENȚIE LA ESCROCII CU MĂRȚIȘOARE DE „AUR”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Din aur sau argint, simbolizând potcoava norocoasă, trifoiul cu patru foi sau alte simboluri tradiționale, mărțișoarele din materiale prețioase sunt la mare căutare de câțiva ani. Românii aleg să ofere un simbol al primăverii care să aibă o valoare emoțională, dar să fie și o bijuterie pentru cea care o primește, indiferent ca este soție, mamă sau colegă de muncă. Anul acesta însă, pandemia a dat peste cap planurile bijutierilor. Confederaţia Diamond Gold şi Patronatul Bijutierilor din România atenţionează consumatorii să verifice cu atenţie mărţişoarele din aur şi argint pe care le cumpără în acest an, fiindcă sunt şanse foarte mari ca acestea să fie falsuri comercializate fără documente fiscale. Deficitul de personal calificat de la Protecția Consumatorilor a dus la un blocaj în rândul operatorilor autorizați, de care vor profita comercianții de ocazie.

COMUNICAT CONFEDERAŢIA DIAMOND GOLD ŞI PATRONATUL BIJUTIERILOR DIN ROMÂNIA

„Instituţia de resort – ANPC – nu dispune de personalul şi infrastructura necesare expertizării obiectelor din metale preţioase comercializate la noi în ţară. Astfel, s-a ajuns să se înregistreze întârzieri chiar şi de trei-patru luni, cât stau bijuteriile la marcarea de stat în Direcţia de Metale şi Pietre Preţioase din cadrul ANPC. Cu toate acestea, deşi operatorii noştri au prevăzut aceste întârzieri, nu aveau cum să prevadă blocajul complet al ANPC, pe motiv de COVID-19. Astfel, am fost informaţi că stocuri întregi, zeci de mii de mărţişoare din aur şi argint, sunt blocate la ANPC, fiind imposibil ca ele să fie expertizate şi marcate în timp util astfel încât să fie scoase la vânzare, până pe 1 martie„.

Au transmis reprezentanții Confederaţiei Diamond Gold şi Patronatului Bijutierilor din România. Situația a fost recunoscută și de conducerea ANPC, care a transmis cumpărătorilor să fie atenți la obiecte achiziționate.

PAUL ANGHEL, COMISAR ANPC

sursa: AGERPRES

„Contrafacerile în domeniul metalelor preţioase sunt multe şi pot îmbrăca diferite forme, precum imitaţiile, deoarece există mai multe metale şi aliaje ce pot semăna vizual cu metalele preţioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare şi un ochi mai experimentat decât al consumatorului obişnuit(…)Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint!

A transmis Paul Anghel, reprezentant ANPC.

Comenteaza

comentarii

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Recomandarile redactiei

Ultimele stiri