PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AU ÎNVĂŢAT SĂ RECICLEZE – VIDEO

AU ÎNVĂŢAT SĂ RECICLEZE – VIDEO

de Andrei Oprescu
23 vizualizări

Amanari peste amanari ale vaccinari antigripale. Desi medicii de familie sfatuiesc pacientii sa se imunizeze din timp pentru a preveni aparitia gripei, dozele de vaccin intarzie sa apara iar licitatiile au fost anulate. Recent reprezentantii Ministerului Sanatatii au oferit si o explicatie: nu s-a demarat campania de vaccinare antigripala intrucat activitatea virozelor respiratorii a fost de intensitate joasa. In judetul Dambovita insa, la jumatatea lunii octombrie numarul infectiilor respiratorii ajunsese aproape de 1000 si se inregistrau peste 190 de cazuri de pneumonii, numarul internarilor crescand de la o saptamana la alta.

In luna octombrie Directia de Sanatate Publica inaintase Ministerului Sanatatii necesarul de 62.000 de vaccinuri pentru imunizarea , cu prioritate, a persoanelor cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copiilor si batranilor institutionalizati dar si personalul medical. Ca in fiecare an insa, dozele de vaccin au intarziat sa apara, reprezentantii Ministerului Sanatatii explicand intarzierilor prin faptul ca nu s-au inregistrat foarte multe viroze.

Cu toate acestea in judetul Dambovita virozele respiratorii si-au facut de cap inca de la inceputul lunii octombrie. In prima saptamana de monitorizare si supraveghere au fost inregistrate peste 650 de infectii acute respiratorii si aproximativ 100 de pneumonii. Cel mai mare numar de cazuri a fost inregistrat in perioada 14-20 octombrie cu 960 de cazuri de infectii ale cailor respiratorii si aproape 200 de pneumonii. Si numarul cazurilor internate a crescut, in saptamana 28 octombrie-3 noiembrie  inregistrandu-se peste 30 de internari cu infectii respiratorii.

Totodata, reprezentantii Ministerului Sanatatii au precizat ca in momentul în care va fi declanşată campania de vaccinare, ministerul va pune la dispoziţia medicilor de familie aproximativ 600.000 de doze, achiziţionate de la furnizorii autorizaţi din România, cu care se află în negociere, restul de 400.000 de doze urmând a fi asigurate de Institutul Cantacuzino până la sfârşitul lunii decembrie.

Echipa: Cătălina Sandu/ Răducu Rădoi

 

Laboratorul Verde al Reciclarii a ajuns si in Targoviste! Elevii Scolii Vasile Carlova din municipiu au participat marti la o altfel de lectie, o lectie despre protejarea naturii si depozitarea deseurilor. Autocarul modificat si adaptat pentru mintile curioase si inventive ale copiilor, a venit in intampinarea lor cu jocuri si animatii pe tema colectarii separate. Programul national Laboratorul Verde al Reciclarii reprezinta o noutate in Romania si isi propune implicarea cadrelor didactice și a parintilor in educatia ecologica  si responsabilizarea celor mici. Traseul caravanei cuprinde 14 orase din tara si peste 50 de scoli.

În a doua ediţie a anului școlar 2013-2014, programul Laboratorul Verde al Reciclarii realizat inn parteneriat cu Ministerul Mediului si Ministerul Educatiei se va desfășura în 14 orașe din țară printre care si Targoviste ajungând la aproximativ 4000 de elevi din peste 50 de şcoli din România. Autocarul s-a oprit marti la Scoala Vasile Carlova din Targoviste, unitate care a desfasurat mai multe actiuni ecologice de-a lungul timpului prin mici santiere organizate in oras.

Elevii au vizionat  mai intai un filmn in care au invatat cum sa recicleze ambalajele si pet urile, ulterior avad posibilitatea de a experimenta metoda colectarii selective folosind tehnologia de ultima generatie. La final, acestia s-au aratat foarte incantati iar unii au recunoscut faptul ca au avut de invatat din experienta din laborator.

Echipa: Cătălina Sandu/ Răducu Rădoi

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe