PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AVENTURA PENSIONĂRII – VIDEO

AVENTURA PENSIONĂRII – VIDEO

de admin
0 vizualizări

Chiar daca mai au multi ani pana la pensie, unii vor sa afle de acum daca vor avea o batranete linistita, cel putin din punct de vedere financiar. Cand vor reusi sa se pensioneze si cati bani vor primi reprezinta insa pentru multi o adevarata enigma. In prezent, au la dispozitie cateva variante: pot bate drumul pe casele de pensii, pentru a cere un stagiu de cotizare sau pot cere calcule la locul de munca. Pentru multi insa, cea mai simpla varianta este internetul, unde au aparut programe gratuite de calculare a pensiei.
Acesti varstnici povestesc cat de usor sau de greu le-a fost sa se pensioneze. Cei mai multi au batut drumurile pe la institutii si au asteptat luni bune pana cand au aflat ce bani vor primi. In plus, au avut paret de o surpriza neplacuta, pentru ca se asteptau sa obtina mai multi bani la batranete, dupa ce au muncit zeci de ani. Cei care se gandesc din timp la vremurile cand nu vor mai fi in putere sa munceasca, pensionarea nu va veni cu suprize neplacute. Cum pot acestia afla in ce situatie se afla si cati bani vor primi la pensie?
O prima varianta ar fi procurarea unui stagiu de cotizare, de la Casa de Pensii. Atentie insa, functionarii nu vor calcula varsta de pensionare sau suma de bani, decat atunci cand duceti dosarul de pensionare. Aceste calcule ar trebui facute la locul de munca.
Pe cei mai multi, aceste doua metode nu ii ajuta prea mult. In aceste conditii, oamenii cauta sprijin in mediul online, unde au aparut programe gratuite, care pot calcula atat varsta de pensionare, cat si suma de bani.
Pentru ca rezultatele sa fie cat mai aproape de realitate, sunt insa necesare mai multe informatii, de exemplu daca, potrivit legii, cel interesat beneficiaza de reducerea varstei de pensionare, prin conditii de lucru deosebite.
Pensionarii au si un sfat pentru cei care ar dori sa se retraga din activitate. Sa stea la serviciu cat pot, pentru ca pensia este mica in cele mai multe cazuri si abia le ajunge sa isi procure medicamente.
Potrivit legislatiei, in lunile iunie si iulie 2014, se pot pensiona femeile care au implinit 59 de ani si zece luni si au atins stagiul complet de cotizare de 29 de ani si zece luni sau au cel putin 14 ani si opt luni stagiu minim de cotizare. In ce-i priveste pe barbati, luna aceasta si luna viitoare, se pot pensiona cei care au implinit 64 de ani si zece luni si au stagiu complet de cotizare de 34 de ani si opt luni sau stagiul minim de cotizare de 14 ani si opt luni.
SE POT PENSIONA ÎN IUNIE ȘI IULIE:
 femeile cu vârsta de 59 de ani și 10 luni, cu stagiu de cotizare de 29 de ani și 10 luni
 bărbații cu vârsta de 69 de ani și 10 luni, cu stagiu de cotizare de 34 de ani și 8 luni

Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa, Radu Constantinescu

https://www.youtube.com/watch?v=D9blDfUSQQE

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe