Romanii s-au pregatit in forta anul acesta pentru Sarbatorile Pascale. De pe mesele imbelsugate nu au lipsit traditionalii cozonaci romanesti, ouale rosii si nici friptura de miel. Anul acesta romanii au sacrificat mai multi miei decat in anii anteriori si au scos mai multi bani din buzunare pentru cozonaci.
Conform datelor oficiale ale Asociatiei Romane a Carnii, pentru masa de Paste romanii au sacrificat in acest an 3,5 milioane de miei, cu mai mult de 500 000 de bucati decat in anul anterior. Anul acesta avem o situatie speciala in care apreciem ca circa 2.500 de miei au fost comandati prin intermediul unui singur site de anunturi. Partea buna este ca cererea a fost satisfacuta de crescatorii de animale din tara noastra. Nici ouale rosii nu lipsesc de pe mesele romanilor. In luna aprilie, crescatorii de pasari au vândut 150 milioane de oua, fata de 100-110 milioane de oua, cat vindeau intr-o luna obisnuita. La aceasta cantitate se adauga ouale din gospodarii, sursa importanta de consum in mediul rural. Statisticile arata ca la nivel national doar o treime dintre romani cumpara oua pentru Paste, astfel ca media consumului este de 7 oua pe cap de locuitor, la un pret cu 7, 75% mai mic decat la sfarsitul anului trecut. Si consumul de cozonaci a crescut, la fel si pretul acestora. Circa 7,5 milioane de cozonaci, majoritatea romanesti, vor ajunge de Paste pe mese, la preturi cu 10% mai mari decat de Craciun. In jur de 95% din aceasta cantitate este produsa in cuptoarele fabricilor locale, in timp ce 5% provin din import. Nu putem uita insa de gospodinele pricepute care isi pregatesc cozonacii acasa.