PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » „BIJUTERIILE” LEGII

„BIJUTERIILE” LEGII

de Andrei Oprescu
19 vizualizări

Trebuia modificata legislatia, dar nu ne putem pronunta deocamdata asupra efectelor noilor prevederi. Aceasta este pozitia judecatorilor cu privire la noul Cod Penal, care a intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014. Primul efect al noii legislatii a fost eliberarea a cateva sute de detinuti si transferarea minorilor din inchisori in centre de reeducare sau detentie. In privinta minorilor lucrurile sunt clare: daca au incalcat legea, nu mai pot fi sanctiuni cu inchisoarea. Ei pot fi trimisi la reeducare! Nu acelasi lucru se poate insa despre arestul la domiciliu, prevazut de noul Cod penal si asta pentru ca bratarile de localizare nu pot fi achizitionate.

Legislatia din domeniu era veche si depasita. Mai mult trebuia corelata cu reglementarile din statele membre ale Uniunii Europene, sustin judecatorii. Arestul la domiciliu, introducerea sistemului zilelor amenda, eliminarea pedepselor pentru minori se numara printre modificarile aduse in sistemul judiciar odata cu intrarea in vigoare, la 1 februarie, a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala. Din acest punct de vedere, noua legislatie este binevenita. Sunt insa reglementari care raman, deocamdata, pe hartie, pentru ca nu pot fi puse in aplicare. Interdicatia de a parasi localitatea sau tara este inlocuita cu arestul la domiciliu, pe o perioada de cel mult 30 de zile. In aceasta situatie, judecatorul poate dispune ca inculpatul sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere. Aceste bratari pentru supraveghere nu pot fi insa cumparate, pana ce regulamentul de aplicare a legii 254 nu va intra in vigoare. In aceste conditii, desi unele instante de judecata au recurs deja la aceasta masura, politia nu poate sa o aplice.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bouroșu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe