PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » BISERICA SFÂNTA VINERI, REABILITATĂ – VIDEO

BISERICA SFÂNTA VINERI, REABILITATĂ – VIDEO

de Andrei Oprescu
44 vizualizări

Lucrarile de restaurare a Bisericii Sfanta Vineri din cadrul Complexului National Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste s-au incheiat. Biserica Sfanta Vineri este singurul monument cunoscut pana in prezent in arhitectura Tarii Romanesti care se pastreaza nealterat din secolul XV si pana astazi. Interventia la turla bisericii se numara printre lucrarile menite sa protejeze patrimoniul.

Biserica Sf. Vineri, numita si Biserica Domneasca Mica poarta hramul Sfintei Paraschiva si a fost ctitorita de Vlad Calugarul si de sotia sa Smaranda.  Ceea ce face speciala aceasta biserica este faptul ca este singura  din Tara Romaneasca, ce s-a pastrat in forma initiala, Biserica Sf. Vineri datand din anul 1571. Restaurarea bisericii a fost inclusa intr-un program de reabilitare desfasurat in acest an de Complexul Muzeal Curtea Domneasca  cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Dambovita. In anul 2007 turla bisericii a fost lovita de fulger si timp de 6 ani a ramas acoperita cu o folie de protectie.

Biserica Sfanta Vineri prezinta o singura turla pe naos, iar pronaosul adaposteste mormantul doamnei Balasa, sotia voievodului Constantin Şerban. In prezent in Biserica Domneasca Mica se slujeste atat in zilele de sarbatoare cat si sambata si duminica. Programul de reabilitare continua cu interventii la cladirea Galeriilor Stelea care va  adaposti un muzeu de arheologie.

ECHIPA: Cătălina Sandu /Radu Constantinescu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe