PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » BUCATE ALESE ÎN POSTUL PAȘTELUI

BUCATE ALESE ÎN POSTUL PAȘTELUI

de Andrei Oprescu
101 vizualizări

Fără lapte, carne și ouă, dar cu legume și fructe din belșug, cu spanac, urzici și prune uscate la loc de cinste. Așa arată mesele românilor care țin post zilele acestea. Piețele sunt pline de verdețuri și trufandale, iar rețetele bunicilor sunt cea mai bună sursă de inspirație. Tocănițe, supe și ciorbe, plăcinte de post și lista preparatelor la îndemână cu produse proaspete de sezon poate continuă. Important este să ai voință. Bunica Nița Ilie din Luciu, județul Ialomița a fost gazdă pentru jurnaliștii din Bărăgan. La cei 72 de ani ai săi ține postul riguros și așa o face de ani buni. Una dintre rețetele pe care le pregătește primăvara este tocănița de chipadele, adică de murături. Tocate mărunt, gogonelele se călesc cu multă ceapă și ardei.Preparatul bunicii este o delicatesă în post. Spune că obișnuiește să gătească tocaniță mereu în această perioadă. Toate ingredientele sunt din grădina proprie și spune că sunt mai sănătoase. Deși are o vârstă înaintată, bunica radiează sănătate.Pentru desert, mamaia Nița a pregătit plachie de lubeniță. Este nevoie de ceapă, dovleac de plăcintă , zahăr și puțin orez.Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui. Biserica recomandă credincioşilor să ţină post negru în prima şi ultima săptămână din Postul Paştelui.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe