PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CÂINI CIOBĂNEȘTI DONAȚI CRESCĂTORILOR DIN MUNȚII FĂGĂRAȘ

CÂINI CIOBĂNEȘTI DONAȚI CRESCĂTORILOR DIN MUNȚII FĂGĂRAȘ

de Andrei Oprescu
477 vizualizări

Mai mulți crescători din zona munților Făgăraș au primit în dar de la o fundație care se ocupa de protejarea pădurilor pui de câini din rasa ciobănesc românesc carpatin. Donarea cainilor face parte din strategia fundației de prevenire a pagubelor produse de carnivorele mari in rândul animalelor domestice. Pentru a-i ajuta pe crescătorii de aici, fundatia a dotat cu garduri electrice stânile expuse și a ajutat la relocarea unor exemplare de urs care au atacat în mod repetat gospodăriile oamenilor, la 40 de km de sat, în capătul Văii Dâmboviței.

Gălăgioși, curajoși și năzdrăvani, acești puiuți vor deveni în perioada următoare prietenii de nădejde ai ciobanilor care își pasc turmele pe terenuri gestionate de Fundația Conservation Carpathia, din zona munților Făgăraș. Ciobăneștii carpatini sunt potriviți pentru paza, întrucât aceștia nu părăsesc turmele, nu atacă oamenii și au o statură impunătoare în fața prădătorilor. Însă principalul motiv pentru care a fost aleasă această rasă este revitalizarea acestei specii autohtone înlocuită în ultimii ani cu câini agresivi cu oamenii. Puii provin din programul de creștere a cățeilor ciobănești carpatini dezvoltat de fundație în cadrul Fermei de Biodiversitate Cobor . În 2019 vor fi disponibili 15 căței, urmând ca numărul să fie suplimentat cu generațiile viitoare. Fermierii care vor primi cățeii vor trebuie să respecte o serie minimă de condiții pe o perioadă de un an, apoi devin proprietarii cățeilor.
Acțiunea de donare a cățeilor din rasa ciobănesc românesc carpatin vine în completarea măsurilor de dotare cu garduri electrice a stânilor expuse sau relocarea unor exemplare de urs care au atacat în mod repetat gospodăriile oamenilor, la 40 de km de sat, în capătul Văii Dâmboviței. În cazuri extreme și ca ultimă măsură se solicită aprobarea Ministerului Mediului pentru împușcarea exemplarului problematic. În ultimii 10 ani, Fundația Conservation Carpathia a depus toate eforturile în a pune bazele în sud-estul Munților Carpați a celui mai pare proiect privat de conservare a pădurilor din Europa.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe