PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CERTIFICATUL COVID-19, SINGURUL VALABIL LA GRANIȚĂ

CERTIFICATUL COVID-19, SINGURUL VALABIL LA GRANIȚĂ

de Andrei Oprescu
331 vizualizări

Începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR, potrivit anunțului făcut de Guvernul României. Documentele electronice pot fi eliberate accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

COMUNICAT GUVERNUL ROMÂNIEI

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului national al României”.

Se arată în comunicatul Guvernului. Până la data de 10 august, în România au fost eliberate 1.646.339 de certificate digitale europene COVID-19. Cea mai mare parte dintre certificatele solicitate și eliberate până acum – 96% – atestă vaccinarea împotriva COVID-19. Certificatul este eliberat de Ministerul Sănătății prin intermediul portalului web certificat-covid.gov.ro, dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a transmis că obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la ţările care cereau astfel de documente și până acum.

DUMITRU LUCA, PREȘEDINTE ANAT

„Din păcate, această măsură a fost interpretată şi comunicată eronat, generând panică. În primul rând, certificatul digital se aplică doar pentru statele Uniunii Europene. În al doilea rând, acest certificat este necesar numai acolo unde la trecerea frontierei în alt stat membru UE sau la revenirea în România este solicitată adeverinţa de vaccinare, respectiv un test PCR / antigen sau dovada imunizării. De exemplu, turiştii care revin din ţările galbene sau roşii vor avea nevoie de acesta, iar cei care revin din ţările verzi nu”.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe