PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » COD ETIC PENTRU PROFESORI

COD ETIC PENTRU PROFESORI

de Andrei Oprescu
51 vizualizări

Din acest an școlar profesorii din învățământul preuniversitar trebuie să respecte un cod etic, în caz contrar dascalii pot fi sancționați cu avertisment scris, reducerea temporară a salariului, suspendarea din funcție ori, mai grav, concedierea disciplinară. Meditațiile cu elevii de la clasă sunt interzise prin noul cod, dar reglementarea este greu de monitorizat, spun inspectorii școlari.
În relația cu elevul, de exemplu, profesorul trebuie să-i ofere atât protecție fizică, cât și morală și psihică, trebuie să sesizeze orice formă de violență verbală sau fizică, oricare formă de discriminare, neglijență sau exploatare asupra elevului. Până aici, teoretic, totul este perfect. Două reglementări din cod îndelung discutate stârnesc însă controverse. Una dintre prevederi vizează faptul că sunt interzise meditaţiile contra cost cu beneficiarii direcţi ai educaţiei de la formaţiunile de studiu la care profesorul este încadrat. Altfel spus, profesorul nu poate medita elevii pe care îi învață la clasă. O regulă bună, dar greu de dovedit. Asta dacă între timp dascălii nu devin gardieni pentru proprii colegi și îi raportează conducerii.
Nici impunerea de manuale și culegeri nu va mai fi permisă. Codul prevede:
art.6 d) „recomandarea de auxiliare curriculare sau materiale didactice, cu precădere a celor deschise şi gratuite, fără a impune achiziţionarea celor contra cost”.
În cazul în care încalcă normele codului, profesorul poate fi sancționat cu avertisment scris, cu reducerea temporară a salariului, cu suspendarea din funcție ori, mai grav, cu concedierea disciplinară.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe