PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » COD PORTOCALIU DE CANICULĂ ȘI VIJELII

COD PORTOCALIU DE CANICULĂ ȘI VIJELII

de Andrei Oprescu
119 vizualizări

Curg avertizările meteorologilor pe final de lună iulie. ANM a emis două coduri galben și portocaliu pentru jumătatea de sud a țării. Astfel, o parte din regiunea Sud-Muntenia se va afla sub cod galben, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 28 – 31 iulie

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă

Zone afectate: regiunile vestice și sudice

Pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă (29, 30 și 31 iulie) în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat

Interval de valabilitate: 29, 30, 31 iulie

Zone afectate: județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin

În zilele de 1 și 2 august valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat. Episoadele caniculare vor fi urmate de vijelii și ploi. În nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, izolat averse ce vor avea și caracter torențial și grindină.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 02:00

Zone afectate: local în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice

Un cod portocaliu a fost emis pentru județele din zona Moldovei. Aici vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25…30 l/mp.

.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe