PRIMA PAGINĂ » CONDAMNATI LA BOALA SI LA UMILINTA

CONDAMNATI LA BOALA SI LA UMILINTA

de admin
32 vizualizări

Dupa ce ca s-a nascut fara sansa la o viata normala, are ghinionul sa traiasca intr o tara in care persoanele cu handicap nu primesc decat umilinta. De 39 de ani, o targovisteanca, traieste o viata de cosmar. Boala a tintuit-o la pat inca de la nastere. Nu poate merge, nu poate vorbi si nu se poate hrani fara ajutor. Cu toate acestea, legile nu-i mai dau dreptul la un asistent personal. Fata este ingrijita de mama ei, o biata femeia bolnava care nu poate beneficia de indemnizatie de insotitor, pentru ca are deja o pensie mizera, de 400 de lei.

De cand a nascut-o, mama nu s-a dezlipit o secunda de ea. Chiara daca are 39 de ani, o considera si acum un copil. Si este, pentru ca boala ingrozitoare de care sufera, de cand s-a nascut, tetrapareza spastica, i-a rapit orice sansa de a se vindeca. Iar statul ii rapeste si dreptul de a avea un insotitor. Mama s-a impacat cu ideea ca fiica ei nu ii va spune nicioadata mama, ca nu se va putea descurca niciodata singura, ca nu va avea sansa de a-si intemeia o familie. Nu se poate impaca insa cu tratamentul injositor pe care il primeste de la stat. Pentru ca are o amarata de pensie de 400 de lei, nu poate si incadrata ca insotitor. Asta prevede o lege din 2010, facuta de cei care ne conduc si care dovedesc faptul ca nu dau un ban pe soarta acestor amarati.

Familia Baragan a facut intotdeuna sacrificii pentru a-si ingrija fiica bolnava. Au ajuns insa la capatul puterilor. Pentru handicapul grav, fata primeste de la stat 700 de lei pe luna. Parintii sunt pensionari si mai au un baiat student. Cheltuielile cu fata bolnava sunt mari si sunt zile in care se tem ca nu vor mai avea de unde sa puna o bucata de paine pe masa. Iarna trecuta, de frica facturii mari la caldura, au stat in frig si au tinut-o pe fata invelita intr-o patura.

Aceasta mama, care abia isi poate potoli lacrimile, nu cerseste mila autoritatilor. Cere un singur lucru: sa i se faca dreptate. Numai ca nimeni nu au auzit-o pana acum. De trei ani de zile, se lupta cu un sistem bolnav, in care persoanele cu handicap si familiile lor sunt condamnate la saracie, in timp ce altii, ajunsi in functii inalte, se bucura de tot felul de privilegii.

ECHIPA: Madalina Zabava/ Loredan Bourosu

[embedplusvideo height=”393″ width=”650″ standard=”http://www.youtube.com/v/axZqq93FJcU?fs=1″ vars=”ytid=axZqq93FJcU&width=650&height=393&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep3721″ /]

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe