PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » COPIII AU NEVOIE DE UN AVOCAT AL LOR

COPIII AU NEVOIE DE UN AVOCAT AL LOR

de Andrei Oprescu
10 vizualizări

Copiii români au nevoie de un avocat al lor! Este ideea promovată în ultimii ani de tot mai multe organizații non-guvernamentale și care odată ajunsă în Parlament a fost respinsă de fiecare dată. Chiar dacă numeroase instituții din România au ca scop protejarea și respectarea drepturilor copilului, în țara noastră nu funcționează o instituție total independentă, așa cum se întâmplă în 40 de state europene. Copiii abuzați sau abandonați ajung în sistemul de protecție unde rămân ani la rând și de multe ori statul uită de garantarea dreptului lor la o familie.

Drepturile copilului sunt încălcate zilnic acasă, la şcoală, în spitale, în societate în general. Avocatul Copilului ar reprezenta instituția care să vegheze tocmai la respectarea drepturilor copiilor, indiferent că este vorba de cei din sistemul de protecție sau din familii. Cele mai frecvente situaţii de încălcare a drepturilor copilului, în cadrul familiei, sunt neglijarea, abuzul emoţional şi abuzul fizic.

În România, doi copii sunt, în medie, victime ale unei forme de abuz în fiecare oră. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie doar în primele şase luni ale anului 2015, au fost înregistrate 6.736 astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au soluţionat prin includerea copiilor în sistemul de protecţie specială de stat sau privat. Numărul este în creştere de la an la an. Comparativ cu aceeaşi perioadă, în 2014 erau înregistrate 6.454 de cazuri, în timp ce în 2013 şi 2012 numărul acestor situaţii era situat sub 6.000. Singura măsură a statului pentru copiii abuzați este preluarea lor din familii și integrarea în sistemul de protecție. Cât stă un copil în medie în sistem? 6,5 ani, spun statisticile. Ce se întâmplă cu drepturile sale în această perioadă?

Ideea realizării instituției Avocatului Copilului a fost respinsă până acum iar una dintre motivații a fost faptul că ar interfera cu Avocatul Poporului și că prin crearea sa s-ar pune mai presus drepturile copilului față de alte categorii sociale.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe