PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CUM ARATĂ UN ADĂPOST DE PROTECȚIE CIVILĂ

CUM ARATĂ UN ADĂPOST DE PROTECȚIE CIVILĂ

de Andrei Oprescu
262 vizualizări

Aproximativ 7.000 de adăposturi de protecţie civilă. Atât ar avea la dispoziție România în caz de dezastru natural sau atac aerian. În aceste buncăre s-ar putea refugia maximum 2 milioane de oameni. 4000 de buncăre, adică mai bine de jumătate, sunt în București și aici ar trebui să-şi găsească refugiul 1 milion de persoane. 1500 se afla în subsolurile clădirilor. Alte 2500 ar putea fi amenajate în locuri publice, parcări subterane sau staţii de metrou. În restul țării sunt 3000 de adăposturi. În fiecare an, pe 28 februarie, aniversăm Ziua Protecţiei Civile din România.

Toate aceste adăposturi au fost făcute de Ministerul Apărării Naţionale ca să ne apere în caz de atac aerian sau calamităţi naturale. La nivelul județului Dâmbovița există 104 adăposturi de protecție civilă dintre acestea 91 sunt publice iar 13 private. Ne aflăm într-unul din adăposturile de protecție civilă operativ de la nivelul județului Dâmbovița.Marcajul pentru adăposturile civile este un triunghi albastru, într-un pătrat portocaliu, util în caz de urgență pentru a fi identificate repede și ușor. Din 2016, legea prevede că acele clădiri noi cu subsol, având destinaţia de birouri sau comerţ şi o suprafaţă de cel puţin 600 de mp sunt obligate să realizeze adăposturi de protecţie civilă. În acelaşi timp, obligaţia realizării adăposturilor pentru protejarea populaţiei revine şi noilor unităţi de cazare de tipul hotelurilor, motelurilor şi vilelor turistice având o arie desfăşurată de cel puţin 600 de mp.La 28 februarie 1930, prin Înalt Decret Regal nr. 468 se aprobă Regulamentul APĂRĂRII PASIVE CONTRA ATACURILOR AERIENE, considerat actul de naştere al Protecţiei Civile din România.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe