DACĂ LOCUIEȘTI AICI, IEȘI MAI REPEDE LA PENSIE

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Începând cu 21 septembrie, lista localităţilor în care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizaţi, a fost extinsă. Este a doua extindere într-o lună. Astfel, persoanele care au locuit în zonele Victoria şi Făgăraş din jud. Braşov, Galaţi; Ciulniţa din jud. Ialomiţa şi loc. Brazi şi Ploieşti din jud. Prahova, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

LEGEA NR. 2663/2010

Art. 65 alin (5)

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor (…)pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”.

În privința județului Prahova, locuitorii au tras în repetate rânduri semnale de alarmă. În aceste zone au fost organizate în ultimii ani numeroase proteste. În 2019, localnicii din Ploiești și Brazi au ieșit în stradă revoltați de poluarea intensă din aceste zone.

Oamenii s-au plâns de faptul că sunt zile în care efectiv nu pot respira sau aerisi locuințele, iar activiști de mediu au spus că au primit și amenințări ca să renunțe la lupta anti-poluare, inclusiv cu plângeri penale.

Comenteaza

comentarii

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Cele mai citite

Utile

Evenimente

Recomandarile redactiei

Ultimele stiri