Ieftinirea medicamentelor intrata in vigoare de doua luni de zile i-a bucurat initial pe bolnavi. Acestia au constatat insa ca nu mai gasesc in farmacii tratamentele prescrise. Primele date arata ca aproximativ 1000 de medicamente au disparut deja din farmacii pentru ca producatorii nu le-au mai considerat profitabile. Totodata exporturile medicamentelor ieftine este un pericol pentru pacientii romani care sunt din nou in pierdere.
Ca orice veste buna si bucuria ieftinirii medicamentelor din Romania cu 20% de la 1 iulie nu a durat foarte mult. Si asta pentru ca industria farmaceutica trebuie sa fie una profitabila. Producatorii s-au aratat nemultumiti de preturile foarte mici la care au ajuns unele tratamente asa ca le-au retras sau le-au trimis catre export. Temerile bolnavilor dar si ale farmacistilor s-au adeverit.
In prezent, potrivit unei directive europene, preturile medicamentelor din Romania sunt mai mici sau egale cu cele din 12 tari, printre care Italia, Bulgaria sau Ungaria. Pe de alta parte, preturile pastilelor de la noi influenteaza si tarifele la care se vand tratamentele din noua tari europene, printre care Polonia, Germania si Austria. Producatorii au anuntat inca dinainte de 1 iulie ca vor retrage tratamentele ieftine destinate romanilor diagnosticati cu boli cardiovasculare, neurologice sau de ficat pentru ca nu mai e rentabil sa le vanda in tara noastra.
O noua modificare va intra in vigoare de la 1 octombrie. Pensionarii ale caror venituri provenite numai din pensii sunt de pana la 700 de lei pe luna vor beneficia de majorarea cu 10% a plafonului pretului de referinta pe prescriptie a medicamentelor compensate, conform unei hotarari aprobate de Guvern. Asta inseamna ca le vor fi acordate prescriptii compensate in proportie de 90%, a caror contravaloare la nivelul pretului de referinta este de pana la 330 de lei pe luna.