PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DESERT CU TRADIŢIE

DESERT CU TRADIŢIE

de Andrei Oprescu
204 vizualizări

Aveţi poftă de ceva dulce şi uşor de făcut? Ei bine, plăcinta sârbească preparată cu umplutură de branză sărată poate fi desertul perfect într-o zi petrecută alături de cei dragi. Reţeta este extrem de simplă, însă, gospodinele spun că nu iese oricui. Care este secretul pentru reuşita acestui desert cu tradiţie aflăm de la o familia din comuna dâmboviţeană Băleni, care ne-a pregătit o delicioasă placintă sârbească.

Doamna Ice a învăţat să facă plăcintă sârbească de la soacra ei, după ce s-a măritat. Începutul a fost greu, iar acum a devenit expertă în prepararea desertului făcut din ingrediente naturale.

Şi pentru ca treabă să meargă ca unsă, aşa cum trebuie să fie tava medie în care coacem plăcinta, avem nevoie de următoarele ingrediente:

13-14 OUĂ

700 G BRÂNZĂ SĂRATĂ

1/2 KG ZAHĂR

COAJA DE LA O LĂMÂIE RASĂ

1-2 PLICURI DE ZAHĂR VANILAT

O CANĂ DE ULEI

O CANĂ DE APĂ LA TEMPERATURA CAMEREI

FĂINĂ

Ouăle trebuie bătute bine şi amestecate cu apă nici prea caldă, nici prea rece. Între timp se pregătesc cele cinci foi din aluatul făcut din făina amestecată cu un ou şi ulei. Când lucrează patru mâini treaba merge mai rapid, iar doamna Ice spune că a avut norocul să întâlnească o soacră bună, care o ajută de câte ori are nevoie. Mama soacră, doamna Florina face plăcintă sârbească de la vârsta de 13 ani şi spune că acum fetele tinere nu mai ştiu să gătească aşa cum se întâmpla pe vremuri.

Lăsăm însă poveştile şi trecem la plăcinta noastră. Prima foaie trebuie să fie bine întinsă, dar mult mai groasă pentru a susţine întreaga compoziţie. Peste se aşează brânza, se presară zahăr şi se pune un strat de ou, astfel încât să acopere umplutura. Se pune o nouă foaie şi iar umplutură până terminăm cele cinci foi, întinse bine cu făcăleţul.

Înainte de a pune plăcinta la copt, aproximativ 30 de minute în cuptorul încins, trebuie sa punem ingredientul secret.

Când începe să se rumenească foaia de deasupra înseamnă că plăcinta este numai bună de mâncat.

Şi pentru că suntem în Postul Crăciunului vă recomandăm plăcinta sârbească cu umplutură de dovleac. Practic, brânza şi ouăle folosite ca umplutură se pot înlocui cu dovleacul, iar foile trebuie să fie puţin mai groase pentru a susţine compoziţia.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe