PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » EDUCAȚIA, DARUL PENTRU COPIII SĂRACI – VIDEO

EDUCAȚIA, DARUL PENTRU COPIII SĂRACI – VIDEO

de admin
62 vizualizări

MDI TV v-a prezentat in aceasta saptamana cazurile unor copii, carora le este furat dreptul la educatie. Saracia, familia, societatea si autoritatile, fiecare joaca un rol in dezastrul din sistemul educational romanesc, unde multi copii nu termina nici macar opt clase. De ce s-a ajuns in aceasta situatie? Pentru ca multi nu inteleg ca nu este suficient sa ii ofere unui copil un loc intr-o clasa, pentru a putea beneficia de educatie. Va prezentam astazi un centru destinat copiilor saraci, care a devenit singura lor sansa la educatie. O dovada ca orice este posibil, atunci cand iti doresti cu adevarat sa schimbi ceva.

Ei sunt copiii pentru care Centrul Danut din Targoviste este singura lor sansa la educatie. Provin din familii sarmane, unde cea mai mare lupta este sa pui o paine pe masa in fiecare zi. Parintii nu au cu ce sa ii trimita la gradinita, de aceea au fost inclusi in acest program, pentru ca risca sa ramana fara educatie.

Florinel are aproape 6 ani. Este un copil extrem de inteligent, dedicat invataturii, gratie centrului „Danut” din Targoviste. Parintii lui au posibilitati financiare reduse si il asteapta acasa trei frati. Isi doreste sa ajunga politist, dar daca nu va fi ajutat, visul lui nu se va implini.

Florinel spune ca isi mai doreste un singur lucru: sa o faca pe mama lui, fericita. Pentru asta, invata multe poezii, pentru ca mama lui ii zambeste de fiecare data cand el ii recita versuri.

La centrul din Targoviste, copiii invata de placere. Pentru ei totul este joaca. Nu percep educatia ca pe corvoada. Pentru ei educatia inseamna jucarii, caiete de colorat, carioci, lucruri pe care acasa nu le-au avut niciodata si care le fac copilaria mai frumoasa. Primii micuti care au ajuns la centru, in urma cu 13 ani, cand au vazut pentru prima oara plastilina, au crezut ca este de mancare. Dia are trei ani si jumatate. Pentru ea, centrul este o a doua casa, unde are multi prieteni. Cand o sa creasca mare, o sa fie Alba ca zapada.

Multi dintre copiii care ajung la centru, din cauza situatiei din familie, sunt diferiti de cei de varsta lor. Pe chipul lor se citeste o teama, pe care numai doamna invatatoare si asistentul social reusesc sa o alunge. Au fost cazuri in care copiii veniti la centru au inceput sa comunice abia dup

Centrul Danut a fost infiintat in urma cu 13 ani, la initiativa unor cadre didactice, care au dorit sa faca mai multe pentru copiii saraci. Doua surori au deschis o asociatie, si-au pus casa la dispozitie si au accesat un proiect. Dupa sapte ani, proiectul s-a incheiat, dar centrul functioneaza si acum. Si asta pentru ca autoritatile targovistene au inteles ca trebuie sa le intinda o mana de ajutor copiilor saraci, ca sistemul educational din tara noastra nu este suficient pentru ei.

La Centrul Danut vin zilnic 40 de copii prescolari, dar si cei din clasele I-IV. Sunt ajutati sa isi faca temele, cei mici invata prin joaca, dar un lucru foarte important, aici primesc si hrana.

Misiunea centrului Danut este precisa: sa le ofere o prima educatie copiilor si sa ii convinga pe parinti sa ii trimita si apoi sa ii tina in scoala. Reprezentantii Asociatiei au inteles ca nu este suficient sa ii oferi unui copil un loc intr-o clasa. Cand vorbim despre saracie, scoala, mai mult sau mai putin gratuita, nu este de ajuns. Din pacate putini sunt cei care au inteles acest lucru. Astfel de exemple sunt rare in tara noastra, de aceea, in prezent, rata abandonului scolar ramane la cote alarmante.

 

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Eugen Bănescu

 

 

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe