PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ELEVUL GENIU DIN MORENI

ELEVUL GENIU DIN MORENI

de Andrei Oprescu
34 vizualizări

Performanţa se face numai cu multe ore de muncă şi dăruire. O recunoaşte un elev în vârstă de 15 ani din municipiul Moreni, judeţul Dâmboviţa care a reuşit să se califice la fazele nationale a patru olimpiade scolare. Vorbim de materii dificile, mai putin preferate de colegii de varsta lui: matematica, fizica, informatica si astrofizica. S-a întors acasă cu medalia de aur şi mentiune, cu sentimentul de invigator si o motivatie financiara de numai 50 de lei.

Ionuţ Savu a devenit vedeta liceului I.L. Caragiale din municipiul Moreni, unde este elev în Clasa a IX-a profilul matematică- informatică, după ce a reuşit performanţa de a se califica la patru olimpiade naţionale şo s-a întors acasă cu medalie de aur la olimpiada de fizică. Pasiunea lui pentru materiile fixe a început în copilărie, când mărturiseşte că se uita la documentare, care-I stârneau curiozitatea.

Ionuţ povesteşte că se simte atras de materiile fixe, însă are o înclinaţie aparte pentru fizică. Prima participare la un concurs national a fost în clasa a VI-a la olimpiada naţională de fizică, unde a obţinut menţiunea de onoare. Un an mai târziu a reuşit să se califice la olimpiadele naţionale de informatică şi fizică şi a obţinut locul întâi la cea de fizică. Acum s-a calificat la patru materii pentru faza naţională şi ar fi participat la toate, numai că nu s-a putut din punct de vedere organizatoric.

Dascălul de fizică, cel care îl pregăteşte cu multă dragoste şi dăruire pe Ionuţ vorbeşte cu atâta mândrie de elevul său şi recunoaşte că timpul este scurt până când micul geniu îl va depăşi. Spune că a simtit de timpuriu că Ionuţ va face performanţă, iar în viitor îl vede departe de ţară, acolo unde oportunităţile sunt cu totul altele.

Ionuţ este şi mândria directorului adjunct al liceului în care învaţă. Doamna profesor de chimie spune că de acum evoluţia elevului său va fi explozivă.

Însă, tristeţea sa cea mare este că statul se implică prea puţin în sprijinirea acestor copii, iar efeorturile financiare din partea familiei sau a dascălilor sunt prea mari.

Ionuţ provine dintr-o familie frumoasă şi modestă. Mama este asistent medical, tatăl lucrează în uzină, iar sora sa este studentă a Facultăţii de Matematică din Bucureşti. Sora sa a fost şi cea care i-a insuflat dragostea pentru matematică şi fizică, este cea care l-a motivat şi provocat să fie tot mai bun. Micul geniu recunoaşte că munceşte mult pentru a face performanţă, însă tot el rspune că atunci când îţi dozezi timpul corect îţi rămâne vreme şi pentru relaxare.

CORINA ENACHE

CLAUDIU ANDREI

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe