PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » „ETICA” NAȘTE CONTROVERSE – VIDEO

„ETICA” NAȘTE CONTROVERSE – VIDEO

de admin
8 vizualizări

Dupa scandalurile din acest an din educatie, proiectul Codului de Etica este gata, dar naste noi controverse. Dascalii nu mai au voie sa predea propriilor copii, sa primeasca bani sau cadouri, sa comita vreun abuz asupra elevilor, iar lista interdictiilor poate continua. Cei care sunt insa la catedra au si ei nemultumirile lor, sustinand ca nicaieri in codul de etica nu exista nicio prevedere pentru protectia dascalilor. Ei cer acum schimbarea unor norme din codul de etica, dar inainte sa fie modificata legea educatiei.

MDI TV v-a prezentat cazuri de parinti nemultumiti ca scoala este gratuita doar pe hartie. In timp ce oficialii din educatie au sustinut ca fondul clasei este ilegal, de multi ani, parintii afla la sedintele de la scoala, chiar de la clasa I, ca trebuie sa cotizeze o anumita suma de bani anual sau semestrial. Dar ilegalul fond al clasei nu este singura cheltuiala pe care trebuie sa o suporte parintii. Se cer bani si pentru zugraveli, modernizari, xerox si tot felul de caiete speciale si culegeri pentru copii. Mai nou, parintii trebuie sa plateasca si paza scolii. De sarbatori, trebuie alocat un buget si pentru cadourile cadrelor didactice. Parintii nu isi pot trimite copilul la scoala fara cel putin un buchet de flori, asa cum este obiceiul.

Pentru ca astfel de cazuri sa fie stopate, oficialii din educatie au promis un Cod de Etic. Proiectul este finalizat si ii obliga pe profesori sa supravegheze elevii, interzice agresiunile fizice si umilitoare din partea dascalilor. Mai mult, codul de etica interzice profesilor sa ceara si sa primeasca bani, cadouri sau servicii, sa colecteze fonduri de la elevi sau parintii acestora pentru protocol in cazul examenelor, evaluarilor, olimpiadelor sau altor concursuri scolare, dar si sa faca meditatii cu propriii elevi.

Obligatiile pentru cadrele didactice sunt clare, striga sindicatele, dar cum ramane cu cele ale elevilor si parintilor? Dascalii sunt nemultumiti ca in codul etic nu sunt prevazute sanctiuni in cazul in care ei sunt cei agresati.

Mai mult, potrivit sindicalistilor, codul de etica in loc sa rezolve mai repede cazurile in care profesorii sunt cercetati pentru ca au comis abuzuri, ingreuneaza procedura si nu mai poate fi respectat termenul legal de sase luni. Dascalii cer si clarificarea mai multor termene, cum este cel de abuz emotional.

In plus, cadrului didactic ii este interzis sa fie profesorul propriului copil sau al unei rude pana la gradul al treilea, cu exceptia situatiei in care este singurul care preda disciplina respecta in unitatea scolara in care lucreaza. Sindicatele sustin ca trebuie modificata legea educatiei, apoi sa fie dezbatut un cod de etica, nu numai pentru dascali, ci pentru parinti si elevi.

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe