PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » EUROPA NU MAI ARE OUĂ… PREŢUL A EXPLODAT ÎN ROMÂNIA!

EUROPA NU MAI ARE OUĂ… PREŢUL A EXPLODAT ÎN ROMÂNIA!

de Andrei Oprescu
41 vizualizări

Printre scumpirile dinainte de sărbători, o „explozie” a preţurilor s-a produs la ouăle de consum. Preţul acestora s-a majorat cu 24% la poarta fermei în luna octombrie. Gospodinele sunt nevoite să scoată din buzunar şi un leu pentru un ou, iar acest lucru se întâmplă din cauza „crizei fipronilului” din luna august, care a distorsionat piaţa în unele state membre ale Uniunii Europene.

Prețul ouălor a crescut la poarta fermei cu 24% în octombrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, această situație fiind determinată de „criza fipronilului” din luna august, care a distorsionat piața în unele state membre ale Uniunii Europene, susțin crescătorii de păsări din România. , În luna octombrie 2017, ouăle s-au vândut, în medie, cu 36 de bani pe bucata, fără TVA, la poarta fermei, însă în magazine prețul a sărit de 80 de bani pe bucată.

Fipronilul este un un pesticid deja criticat pentru toxicitatea sa ce provoacă moartea albinelor şi este acum în centrul unui scandal de contaminare a milioane de ouă. Din cauza acestei substanţe toxice s-a redus consumul de ouă din unele state membre UE, iar astfel au explodat preţurile şi în România.

În țările vecine României, prețul oului de consum la poarta fermei a crescut cu circa 30% în Ungaria, 23% în Polonia, 23% în Bulgaria, iar cele mai mari creșteri de prețuri în UE se înregistrează în Grecia — 151%, Germania — 81%, Belgia — 55% și Spania — 51%, arată analiza Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. Problema este că există posibilitatea ca preţurile să crească în continuare.

Această situaţie este alimentată şi de faptul că românii renunţă la creşterea păsărilor în gospodărie şi preferă să meargă la supermarket pentru a cumpăra ouă, în detrimentul celor produse natural în gospodărie.

Cu siguranţă criza ouălor va dispărea în lunile martie-aprilie, când găinile din gospodăriile oamenilor vor începe din nou să ouă. Mai multe informaţii despre această creştere continuă a preţurilor puteţi afla urmărind emisiunea Ferma şi Ogorul, duminică, începând cu ora 14:30, doar la MDI TV.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe