PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » EXAMENELE, ÎN PERICOL

EXAMENELE, ÎN PERICOL

de Andrei Oprescu
11 vizualizări

Examenul de bacalaureat și evaluarea națională a elevilor de clasa a VIII-a sunt în pericol anul acesta! Nemulțumiți de refuzul privind majorările salariale, dascălii se pregătesc să boicoteze examenele. Guvernul le-a propus o majorare cu 5% de la 1 august 2016, urmată de încă o creștere de 5% în decembrie 2017. Lucru de neacceptat spun profesori care se simt umiliți.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va consulta toți membrii de sindicat, iar hotărârea de boicotare a Bacalaureatului şi a Evaluărilor Naţionale va fi luată în funcţie de opţiunea dascălilor în cadrul referendumului. Profesorii sunt nemulțumiți de modul în care Guvernul a alocat majorările și de faptul că în unele cazuri creșterile nu ating nici măcar 5%.

Potrivit calculelor, în baza ordonanței, la finalul perioadei de majorări, un profesor debutant cu 1 an vechime va primi 97 de lei în plus la salariu, însemnând 6,1% majorare. Acest lucru s-ar întâmpla abia în decembrie 2017. Nici dascălii cu vechime și grade nu se vor bucura de o majorare însemnată.

Sunt situații în care profesorii care au intrat de curând în sistem sunt depășiți salarial de femeile de serviciu din școli. Potrivit calculelor Federației Sindicatelor din Învățământ, un profesor cu gradul I și vechime de peste 40 de ani va beneficia în final de o creștere de 3,4%, pe când unul cu gradul II și aceeași vechime va beneficia de o majorare cu 1%, iau un profesor definitiv tot de 1%.

În condițiile în care, în urma referendumului, dascălii ar porni acțiunea de boicotare a bacalaureatului și evaluării naționale, examenele elevilor ar putea fi blocate pentru câteva zile sau chiar luni. Dascălii spun că nemulțumirile nu sunt doar în cazul lor, ci vizează și condițiile din școli, lipsa materialelor didactice, dar și problemele cu decontarea navetei elevilor.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe