PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » FIDELI PORCULUI ROMÂNESC

FIDELI PORCULUI ROMÂNESC

de Andrei Oprescu
10 vizualizări

Mai sunt doar cateva zile pana la Ignat, ziua in care, conform traditiei, este sacrificat porcul din batatura. In timp ce tot mai multi gospodari s-au orientat catre rasele asiatice, porcii vietnamezi fiind la mare cautare, sunt crescatori de animale care n-ar da renunta la marele alb pentru nimic in lume.

Florin Lazar recunoaste că respectă o tradiţie păstrată din tată în fiu. Iar în fiecare an de Ignat sacrifică porcul crescut natural în anul ce tocmai se încheie. A auzit şi de porcii vietnamezi, de exemplu, însă nu l-a tentat vreodată să renunţe la marele alb. Îi place gustul cărnii, e mulţumit că depăşeşte 100 de kilograme, chiar dacă nu e lipsit de colesterol.

Nici domnul Dincă Laurian nu ar renunţa la porcul românesc în favoarea celui vetnamez. Consideră că povestea cu colesterolul poate fi evitată, atunci când oamenii muncesc şi depun effort. În va tăia pe marele Giţă sâmbătă şi de abia aşteaptă să facă preparate tradiţionale: caltaboş, piftii, sarmale.

Ziua de 20 decembrie este cunoscută şi sub numele „Ignatul porcilor”, când mulţi români, mai ales din mediul rural, conform unei vechi tradiţii, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun şi celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ion.

CORINA ENACHE

CIPRIAN RUSA

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe