PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » “GENERAȚIA PIERDUTĂ” – VIDEO

“GENERAȚIA PIERDUTĂ” – VIDEO

de admin
1 vizualizări

Somaj record in randul tinerilor! Imediat ce ies de pe bancile scolii, liceului sau facultatii, absolventii se inghesuie la ghiseele Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Putini sunt insa cei care reusesc sa se angajeze, cei mai multi multumindu-se cu indemnizatia de somaj primita o perioada de la stat. In timp ce tinerii se plang ca numeri pe degete posturile vacante de pe piata muncii, agentii economici sunt nemultumiti de pregatirea lor si lipsa de experienta. Astfel s-a ajuns ca in primul trimestru al acestui an, in randul tinerilor sa se inregistreze cea mai mare rata a somajului.
Acest tanar din Targoviste trece acum prin emotiile examenului de bacalaureat. Daca va reusi sa il treaca, se gandeste serios sa aleaga o cariera in jandarmerie. Si asta pentru ca spune el, este un loc de munca stabil, care ii asigura un salariu cat de cat decent.
Numai ca nu este convins ca va promova bacalaureatul, situatie in care recunoaste ca va ingrosa randul somerilor. Indemnizatia primita de la stat nu va dura o vesnicie, asa ca se gandeste cu ingrijorare unde va reusi sa se angajeze. Mai ales, ca pe el nu il multumeste salariul minim oferit de patroni.

In timp ce tinerii se plang ca nu au unde sa munceasca, agentii economici nu se grabesc sa ii angajeze. Si asta pentru ca nu au experienta si ies de pe bancile scolii fara o pregatire, care sa ii ajute sa profeseze. Asa s-a ajuns ca tinerii sa isi gaseasca tot mai greu un loc pe piata muncii. Potrivit statisticienilor, peste un sfert dintre somerii inregistrati in primul trimestru al acestui an sunt tineri care au intre 15 si 24 de ani. Rata de ocupare a tinerilor a ajuns la numai 20,6%.
Nici Regiunea Sud-Muntenia nu sta bine din acest punct de vedere, In Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, rata somajului in randul tinerilor a fost de peste 30%, mai mare decat pe media pe tara.
Specialistii vorbesc acum despre un adevarat fenomen, cel al „generatiei pierdute”, a tinerilor care nu isi gasesc un loc de munca din cauza crizei si a incertitudinilor economice. Ei sunt cei care inlocuiesc generatia de sacrificiu, cei care au trebuit sa traverseze cum s-au priceput tranzitia de la valorile comuniste la cele ale economiei de piata.

Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa

https://www.youtube.com/watch?v=A4jcPJ-hrqY

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe