PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ÎNCEPE FESTIVALUL ROMANȚEI

ÎNCEPE FESTIVALUL ROMANȚEI

de Andrei Oprescu
56 vizualizări

Fosta Cetate de Scaun a Țării Românești va îmbrăca din nou straie de sărbătoare. În perioada 21-23 octombrie 2021, se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cea de-a 54-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”, cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale. Organizatorii sunt preocupați de înscrierea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care a fost inițiată de organizatorii festivalului în anul 2016. Organizatorii acestei ediţii: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova. Direcția artistica a festivalului este asigurată de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, iar evenimentul este găzduit de Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte. Concertele încep în fiecare seară la ora 18.00. Ediţia a 54-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată astfel:

PROGRAMUL FESTIVALULUI

Concursul de interpretare – joi, 21 octombrie 2021;

Concursul de creaţie – vineri, 22 octombire 2021;

Gala laureaților – sâmbătă, 23 octombrie 2021

Microrecitaluri „La izvoarele romanței” – joi, 21 octombrie 2021

Concertul „Tinerețea Romanței” – vineri, 22 octombrie 2021

Concertul „Te iubim, Romanță” – sâmbătă, 23 octombrie 2021

La Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște – unic în România, vor avea loc și alte evenimente asociate: lansări editoriale și discografice, dezbateri și mese rotunde dedicate celebrării patrimoniului muzical și poetic al romanței. La Concursul de Interpretare: participă 14 concurenţi selecţionaţi în urma a 6 preselecţii regionale, realizate în perioada 01-15 spetembrie 2021, în România şi în Republica Moldova; Concursul de Creaţie va îmbogăţi patrimoniul muzical naţional cu 14 romanţe în primă audiţie. Juriul Concursului de Interpretare va fi format din interpreţi de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale din România și Republica Moldova care promovează romanța. Juriul Concursului de Creaţie va fi format din compozitori desemnaţi de UCMR și de UMM.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe