PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ÎȘI CER DREPTUL LA VIAȚĂ – VIDEO

ÎȘI CER DREPTUL LA VIAȚĂ – VIDEO

de admin
9 vizualizări

A sperat intr-o minune! S-a rugat ca macar in al douasprezecelea ceas, chinul ei sa conteze pentru cei care decid daca tratamentul care poate o salva de moarte va fi gratuit. Sperantele ei s-au naruit inca o data. Luissa, profesoara din Targoviste, bolnava de cancer, a aflat cu durere ca pe lista cu medicamente compensate si gratuite, actualizata pentru prima data in ultimii sase ani, nu se regaseste si tratamentul care ii poate salva viata. Din pacate nu este singurul caz, in situatia ei regasindu-se multi altii. Cativa pacienti bolnavi de cancer au hotarat sa lupte cu boala, dar si cu statul. Au obtinut o prima victorie. Autoritatile sunt obligate sa le acorde gratuit medicamentele. Din pacate, nu toti pacientii care sufera de aceasta boala grava isi permit sa piarda timpul prin tribunale, fiecare minut fiind pretios pentru ei.

Este durerea unei tinere, care se simte neputincioasa in fata unui sistem sanitar crud fata de bolnavii de cancer. Diagnosticata cu melanom malign, viata Luissei a ajuns sa se masoare in bani. Are nevoie de un tratament extrem de scump. 8500 de lei pe saptamana o costa un medicament care in cazul ei poate face diferenta intre viata si moarte. Tratamentul este nou pentru tara noastra si nu il poate primi gratuit. Isi pusese toate sperantele in lista de medicamente compensate si gratuite, pe care autoritatile trebuiau sa o actualizeze de sase ani.
Asteptarea a fost grea pentru Luissa, dar nu a incetat sa lupte si sa spere. In aceasta luna a primit in sfarsit vestea ca dupa sase ani, lista de medicamente compensate si gratuite a fost actualizata cu 17 substante pentru pacientii care sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul. Din pacate, medicamentul vital pentru Luissa, care o costa 8500 de lei pe saptamana, nu se regaseste pe aceasta lista. Abia in octombrie, spune ea, mai poate spera la tratament gratuit. Pana atunci, trebuie sa apeleze in continuare la familie, rude si semeni, pentru a-si cumpara medicamentul.
Din pacate, in situatia Luissei sunt multi bolnavi de cancer. Toti fac eforturi uriase, inclusiv credite la banci sau campanii umanitare, pentru a-si achizitiona tratamentul. In ultima perioada, mai multi pacienti s-au cautat dreptatea in instanta. Unii au obtinut o prima victorie.
Sapte persoane care au dat in judecata Guvernul, Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari de Sanatate, au castigat in instanta dreptul de a primi medicamente compensate 100%, decizia fiind pusa de indata in executare. Au castigat o victorie, nu insa si razboiul!
CNAS a informat ca va pune in executare sentinta, dar o va contesta, pentru ca medicamentele solicitate de reclamanti nu se afla pe lista de compensate si gratuite. Aceasta ar trebui sa fie actualizata pana la sfarsitul anului. Din pacate, multi bolnavi, cum este si Luissa, nu isi permit sa astepte atatea luni. Pentru ei, fiecare minut conteaza in lupta pentru viata!

Mădălina Zăbavă
Eugen Bănescu

https://www.youtube.com/watch?v=L0zj5bLjk2k

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe