PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » JOIA MARE – VIDEO

JOIA MARE – VIDEO

de admin
53 vizualizări

In Joia Mare, in biserici se oficiaza Denia Celor 12 Evanghelii. Credinciosii, cu lumanari aprinse in maini, rememoreaza patru evenimente importante petrecute in Saptamana Patimilor lui Hristos. Spalarea picioarelor Apostolilor de catre Iisus, Cina cea de Taina, Rugaciunea din Gradina Ghetsimani si prinderea Domnului Iisus. In multe localitati din Dambovita, tinerii innoada o panglica, dupa fiecare Evanghelie. Cand desfac un nod, isi pun o dorinta, care se spune ca se va implini.
In Joia Mare, credinciosii se aduna la Denia celor 12 Evanghelii, una dintre cele mai frumoase slujbe, care evidenteaza momentele dramatice legate de patimile si jertfa Mantuitorului Iisus Hristos. Preotii citesc in biserici cele 12 Evanghelii ale patimilor, iar Sfanta Cruce se scoatae in mijlocul Bisericii.
In popor se pastreaza traditia ca in timpul acestei slujbe, tinerii sa faca 12 noduri pe o panglica, unul dupa fiecare Evanghelie, punandu-si o dorinta. In unele regiuni, nodul se desface numai dupa ce dorinta a fost indeplinita, iar in altele se desface la vreme de incercare, la vreme de rugaciune.

Mădălina Zăbavă
Radu Constantinescu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe