PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MAI MULŢI BANI PENTRU GĂRZILE MEDICILOR

MAI MULŢI BANI PENTRU GĂRZILE MEDICILOR

de Mditv
1 vizualizări

Veste bună pentru medicii care îşi desfăşoară activitatea în spitalele româneşti. Aceştia vor primi sporuri de 25% pentru timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se întampla. Creşterea plăţii gărzilor suplimentare ale medicilor se raportează la salariul de bază majorat de la 1 august, iar măsura va intra în vigoare de la 1 octombrie. Reprezentanţii sistemului medical spun că aceasta soluţie nu rezolva însă cea mai arzătoare problema, reprezentată de lipsa medicilor.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, fondurile de circa 100 de milioane de lei, necesare creşterii plăţii gărzilor pentru medici în anul 2016, vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar. Astfel, potrivit deciziei Guvernului, „va creşte plata gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august, gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial”, avantajul medicilor fiind că acestea vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate.

La Târgovişte există un caz concret, în care un medic a cedat din cauza epuizării. Silviu Gotea, fostul manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, a pierdut lupta cu viaţa după trei gărzi consecutive.

Medicii spun că degeaba se încearcă plata gărzilor mărită dacă nu se rezolva principala problemă din sistemul medico-sanitar, şi anume lipsa medicilor.

Măsura adoptată de Guvern, de majorare a gărzilor, intră în vigoare de la 1 octombrie. De asemenea, medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale din 2010 încoace vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat. Măsura a fost propusă de actualul Ministru al Sănătăţii, dâmboviţeanul Vlad Voiculescu: Remunerarea gărzilor înseamnă schimbarea modului în care sunt remunerate gărzile, înseamnă că revenim la normal, ajungem acolo unde gărzile trebuie plătite la salariul de bază din 2016. Lucrurile erau blocate la nivelul salariului din 2009. Am rezolvat acest lucru acum. a precizat Ministrul Sănătăţii.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe